7 Ιανουαρίου

7/1/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1826… Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

1910... σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Ελλάδα διαμαρτύρεται προς τις Προστάτιδες Δυνάμεις για τους συνεχείς εξοπλισμούς των τουρκικών δυνάμεων στα σύνορα της Θεσσαλίας.

1929... η Ελληνική Συνομοσπονδία Υπαλλήλων πραγματοποιεί μεγάλη εξέγερση εναντίον του νομοσχεδίου περί "ιδιωνύμου αδικήματος".

1931… Ανακαλύπτεται το τεμαχισμένο πτώμα του εργολάβου Αθανασόπουλου. Το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ήθη έγκλημα διαπράχθηκε από τη σύζυγό του με την αρωγή της πεθεράς του.

1941... ελληνικά και αγγλικά υποβρύχια προσβάλουν τα μεταγωγικά των Ιταλών κι κλείνουν τη δίοδο της Αδριατικής.

1944… Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης (γενν.1893).

1970... σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα χάνει τη ζωή του ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Χρήστου, παγκοσμίως γνωστός από τα συμφωνικά του έργα.

1993... η Ελλάδα αναγνωρίζει τις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

1999... την πρώτη θέση στην κατηγορία Channel Handicap κατακτά το Ελληνικό σκάφος "Αέρα" στον διάσημο ιστιοπλοϊκό αγώνα Sydney- Hobart, στον οποίο πνίγηκαν 4 άτομα. Ο αγώνας γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες και ανέμους περίπου 10 μποφόρ. Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους αποτελείται από τον κυβερνήτη Νίκο Λυκιαρδόπουλο και τους Παναγιώτη Παπαδέα, Μιχάλη Μπενάκη κ.α.




Γεγονότα στο κόσμο

1325... ο Αλφόνσος Δ' γίνεται βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1558... οι Γάλλοι καταλαμβάνουν το Καλέ, την τελευταία κατάκτηση της Αγγλίας στην ηπειρωτική Ευρώπη.

1566... ο Πίος Ε' χρίζεται Πάπας.

1598... ο Μπόρις Γκοντούνοφ καταλαμβάνει το θρόνο της Ρωσίας.

1610... ο Γαλιλαίος ανακαλύπτει τους τέσσερις δορυφόρους του Δία: την Ηώ, την Ευρώπη, το Γανυμήδη και την Καλλιστώ.

1753… Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, από τον βασιλιά Γεώργιο Β'.

1782... ανοίγει η πρώτη αμερικανική εμπορική τράπεζα (Τράπεζα της Βορείου Αμερικής).

1785... ο Αμερικανός Τζον Τζέφρις και Ζαν Πιέρ Μπλανκάρντ πετούν για πρώτη φορά πάνω από την Μάγχη με αερόστατο, διασχίζοντας την απόσταση Ντόβερ-Καλαί.

1789... πραγματοποιούνται οι πρώτες εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1887... ο Τόμας Στίβενς γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που κάνει τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο. Ξεκίνησε το ταξίδι του τον Απρίλιο του 1884 και κάλυψε 13.500 μίλια.

1896... ο Γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτινών Χ ή ακτινών Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του.

1901... αφήνεται ελεύθερος μετά από 18 χρόνια στη φυλακή ο "κανίβαλος" Αλφερντ Πάρκερ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί μόνο για φόνο και όχι και για κανιβαλισμό.

1904... καθιερώνεται ως σήμα κινδύνου το CQD για να αντικατασταθεί δύο χρόνια μετά από το SOS - Save our souls (Σώστε τις Ψυχές Μας).

1911... Τούρκος επίσημος δηλώνει στην Κωνσταντινούπολη ότι, η σύμπραξη Ελλήνων και Βουλγάρων δυσκολεύει την κατάσταση στη Μακεδονία κι ότι, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτεθεί εναντίον και των δύο, εφόσον εξακολουθήσουν τη δράση τους.

1913... επιτυγχάνεται η διαδικασία μετατροπής ακατέργαστου πετρελαίου σε βενζίνη.

1923... στο Παρίσι, η Επιτροπή Αποζημιώσεων αποφασίζει να καταλάβει το Έσεν, εάν η Γερμανία παραβεί τις εντολές για τον άνθρακα και καθυστερήσει τις προμήθειες.

1924... ο 26χρονος, τότε, συνθέτης της τζαζ Τζορτζ Γκέρσουιν ολοκληρώνει την Ραψωδία στα Μπλε (Rhapsody in Blue).

1927... γίνεται το πρώτο διεθνές τηλεφώνημα, από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο.

1927... δίνει τον πρώτο της αγώνα η ομάδα μπάσκετ των Harlem Globetrotters, που ιδρύθηκε από τον Έιμπ Σάπερστιν. Η ομάδα αποτελείται από παίκτες ζογκλέρ, που παίζουν μπάσκετ χωρίς να εφαρμόζουν τους κανονισμούς εν ονόματι του θεάματος και κατά καιρούς φιλοξενούν στην σύνθεσή τους μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ, όπως τους Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Μπάιρον Ντίνκινς κ.α.

1929… Ο Ταρζάν κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.

1932... ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χάρι Στίμσον, ζητά επίμονα από την Ιαπωνία να παραχωρήσει δικαιώματα στο λαό της Μαντζουρίας.

1935... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Βισί, υπογράφουν ιταλο-γαλλική συμφωνία.

1936... η πρωταθλήτρια του τένις Έλεν Μούντι και η Χάουαρντ Κίνσλεϊ ανταλλάσσουν 2.001 μπαλιές (παίζοντας για 1 ώρα και 18 λεπτά) στην προσπάθειά τους να κερδίσουν 1 πόντο.

1942... οι Σοβιετικοί επιτίθενται κατά των Γερμανών στη Σεβαστούπολη. Οι Ναζί χάνουν την Κριμαία.

1949... στις ΗΠΑ, ο Τρούμαν ανακοινώνει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ, γνωστού από το "Σχέδιο Μάρσαλ".

1952... στις ΗΠΑ, ο στρατηγός Αϊζενχάουερ αποδέχεται το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ως υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία.

1953... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν υδρογονοβόμβα και προειδοποιεί τον Στάλιν ότι, σε περίπτωση πολέμου οι ΗΠΑ είναι ικανές να καταστρέψουν την ΕΣΣΔ.

1955... η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, φιλοξενεί για πρώτη φορά Αφροαμερικανίδα καλλιτέχνιδα, τη Μάριαν Άντερσον.

1959... οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

1961... στην Καζαμπλάνκα, το συνέδριο αφρικανών αρχηγών κρατών ανακοινώνει σχέδιο για κοινή άμυνα.

1969... στις ΗΠΑ, αρχίζει στο Λος Άντζελες η δίκη για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι, με κατηγορούμενο τον Σιρχάν Σιρχάν.

1973... βγαίνει σε δημοπρασία το προσωπικό αυτοκίνητο του Αδόλφου Χίτλερ και πωλείται προς 153.000 δολάρια.

1975... ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πετρελαίου (OPEC) ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου κατά 10%.

1979... ο Πολ Ποτ και οι Κόκκινοι Χμερ ανατρέπονται όταν στρατεύματα του Βιετνάμ, υποστηριζόμενα από Καμποτζιανούς αντάρτες, καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

1982... η Γαλλία πρόκειται να πουλήσει όπλα στη Νικαράγουα και να εκπαιδεύσει είκοσι αξιωματικούς του ναυτικού και πιλότους.

1983... ο Πρόεδρος της Δυτικής Γερμανίας Καρλ Κάρστενς διαλύει την 9η Βουλή και καθορίζει νέες εκλογές για την 6η Μαρτίου 1983.

1990... ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας στην Ιταλία κλείνει για πρώτη φορά μετά από 800 χρόνια ιστορίας τις πύλες του στους τουρίστες, λόγω αναστήλωσης.

1991... στην Αϊτή, ο Ροζέ Λαφοντέν, πιστός στον πρώην δικτάτορα Ντεβαλιέ, ανακοινώνει ότι, κατέλαβε την εξουσία, μετά από μάχη.

1991... στην Τουρκία, επεισόδια με την αστυνομία σημειώνονται κατά την πορεία 60.000 απεργών ανθρακωρύχων από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Άγκυρα.

1992... στη Χιλή, η κυβέρνηση επιτρέπει την προβολή της ταινίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι", μετά από 20 χρόνια απαγόρευσής της από τη λογοκρισία του Αουγκούστο Πινοσέτ.

1992... στην Κροατία και παρά την εκεχειρία, πέντε παρατηρητές της ΕΟΚ σκοτώνονται, όταν το ελικόπτερο, που τους μεταφέρει δέχεται επίθεση από τον ομοσπονδιακό στρατό.

1993... έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ δείχνει ότι, 3.000 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα.

1994... επιβεβαιώνεται η αυτοκτονία του πρώην ηγέτη της Γεωργίας Ζβιάντ Γκαμσαχουρντία.

1994... το Ισραήλ απελευθερώνει 101 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ένδειξη καλής θελήσεως ενόψει της επανάληψης των συνομιλιών.

1995... ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνον μετά την επίλυση του Κυπριακού και τη διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων.

1995... στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ δεσμεύεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

1996... στην Τσετσενία, 20 έως 30 χιλιάδες είναι οι νεκροί τον τελευταίο χρόνο, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ρώσους, από τους οποίους είχαν σκοτωθεί 7-15 χιλιάδες.

1996... χτυπάει τις ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ μία από τις χειρότερες χιονοθύελλες όλων των εποχών, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

1999... παραπέμπεται σε δίκη ο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με την κατηγορία ότι, ψευδομαρτύρησε ενώ είχε ορκιστεί στο δικαστήριο.

2000... ξεκινάει η τρίτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Αλ Κάιντα.

2003... ο άσος των LA Lakers Κομπ Μπράιαντ κάνει ρεκόρ τριπόντων στο ΝΒΑ (12) στον αγώνα με τους Seattle Supersonics (119-98). Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση μιας 19χρονης.




Γεννήσεις

1502... γεννιέται ο πάπας Γρηγόριος ο 13ος, γνωστός για τη μεταρρύθμισή του στο ημερολογιακό σύστημα (Γρηγοριανό Ημερολόγιο).

1768... γεννιέται ο Ιωσήφ Βοναπάρτης, βασιλιάς της Νάπολης.

1830... γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος Άλμπερτ Μπίερσταντ, γνωστός για τα μεγαλεπήβολα έργα του, που απεικονίζουν σκηνές της αμερικανικής δύσης. Μερικές από τις πιο διάσημες δημιουργίες του είναι τα "Rocky Mountains" , "Merced River" και " Yosemite Valley".

1834... γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός και εφευρέτης Γιόχαν Φίλιπ Ρέις, που το 1860 κατασκεύασε το πρώτο πρωτότυπο τηλεφώνου, που επέτρεπε συνομιλία από απόσταση 100 μέτρων. Η εφεύρεση ξεχάστηκε αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι το 1876, οπότε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, παρουσίασε και πατεντάρισε μία βελτιωμένη έκδοση της συσκευή του Ρέις.

1899... γεννιέται στο Παρίσι ο συνθέτης Φρανσίς Πουλένκ.

1903... γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Ζόρα Νέαλ Χέρστον. Παρόλο, που είχε εκδώσει τα περισσότερα βιβλία από οποιαδήποτε άλλη Αφροαμερικανίδα συγγραφέα, δεν κατάφερε να "κερδίσει" το ευρύ αγοραστικό κοινό και έτσι πέθανε πάμφτωχη.

1911... γεννιέται στην Καβάλα ο συνθέτης και παιδαγωγός Γιάννης Παπαϊωάννου.

1922... γεννιέται στη Μασσαλία ο Γάλλος φλαουτίστας Ζαν Πιέρ Ραμπάλ.

1940… γεννιέται η μανούλα μου!!!

1948... γεννιέται ο Κένι Λόγκινς, ένας από τους πιο επιτυχημένους Αμερικανούς μουσικούς.

1963… γεννιέται ο Χρήστος Θηβαίος, τραγουδοποιός.

1964... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Νίκολας Κόπολα.

1966... γεννιέται η Καρολίν Μπεσέτ-Κένεντι, σύζυγος του Τζον Φ. Κένεντι του νεότερου. Το ζευγάρι, μαζί με την αδερφή της Κάρολιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1999.




Θάνατοι

1536... πεθαίνει η Αικατερίνη της Αραγωνίας, βασίλισσα της Αγγλίας. Υπήρξε η πρώτη από τις έξι συζύγους του βασιλιά Ερρίκου Η'. Η προσπάθεια του να χωρίσει την Αικατερίνη το οδήγησε σε σύγκρουση με τον πάπα.

1904... πεθαίνει ο λόγιος και συγγραφέας της "Πάπισσας Ιωάννας" Εμμανουήλ Ροΐδης.

1943... πεθαίνει ο Σέρβος φυσικός Νικόλα Τέσλα.

1988... πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Τρέβορ Χάουαρντ.

1989... πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο. Στα 63 χρόνια που είχε μείνει στο θρόνο, συνέδεσε το όνομά του με τα ιαπωνικά εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο θρόνο ανεβαίνει ο διάδοχος Ακιχίτο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου