9 Ιανουαρίου

9/1/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1921... σύμφωνα με Έλληνα αρχιστράτηγο, ο στρατός μας, με πλήρη ελευθερία δράσης, είναι ικανός να πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα το κεμαλικό κίνημα.

1922... αισιόδοξος για τα εθνικά μας θέματα δηλώνει από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.

1930... στην Ελλάδα, σημειώνονται σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών.

1938… Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι του διαδόχου του ελληνικού θρόνου, πρίγκιπα Παύλου, με την πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανόβερου.

1965… Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα ότι 4.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης μέσα στο 1964 εγκατέλειψαν την Τουρκία.

1971... σπάνιοι ζωικοί οργανισμοί ανακαλύπτονται σε σπήλαιο των Καλαβρύτων.

1982... τρεις θάνατοι από το ψύχος σημειώνονται στην Ελλάδα.

1989... ξεκινάει από την ΕΤ3 η εκπομπή "Δίκη της Δευτέρας" με υψηλές ακροαματικότητες και με συντονιστή τον Γιώργο Τουρώνη μέχρι την αποχώρησή του από το κανάλι, οπότε θα αναλάβει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

1989... ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Πέτσος καταθέτει σε επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά.

1991... υποκύπτει στα τραύματά του ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, 38 ετών, που είχε τραυματιστεί από τραμπούκους στα επεισόδια της Πάτρας, την εποχή των μαθητικών καταλήψεων.

1992... επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, κάνει η ταινία "Το μετέωρο βήμα του πελαργού".

1992... η Ιερά Σύνοδος θέτει σε διαθεσιμότητα τον μητροπολίτη Λάρισας Θεολόγο, επειδή θεωρεί ως μη εποικοδομητική την επαναφορά του στη μητρόπολη της πόλης.

1997... την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει επίσημα ο Βύρων Πολύδωρας.

2003... αρχίζει επίσημα η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Στόχοι της, μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των νέων χωρών-μελών, η προώθηση θεμάτων σχετικά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.




Γεγονότα στο κόσμο

1438… Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την άρση του σχίσματος του 1054.

1768... ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο μοντέρνο τσίρκο, από τον Άγγλο Φίλιπ Άστλεϊ.

1788... το Κονέκτικατ γίνεται η 5η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1792... με τη Συνθήκη του Ιασίου τερματίζεται ο ρωσοτουρκικός πόλεμος. Τα ρωσικά σύνορα επεκτείνονται αλλά και οι Οθωμανοί κερδίζουν εδάφη.

1793... ο Ζαν Πιέρ Μπλαντσάρντ είναι ο πρώτος, που καταφέρνει να πετάξει με αερόστατο στις ΗΠΑ.

1811... διεξάγεται το πρώτο τουρνουά γκολφ γυναικών.

1839... ο Γάλλος ζωγράφος Λουίς Δαγκέρ ανακοινώνει στη Γαλλική Ακαδημία τεχνών και επιστημών, τη μέθοδο της δαγκεροτυπίας, την πρώτη πρακτική φωτογραφική διαδικασία.

1861... ο Μισισιπής γίνεται η δεύτερη Πολιτεία, που αποσχίζεται από την Ένωση, δίνοντας την αφορμή για την πρώτη αψιμαχία Βορείων και Νοτίων, που προηγήθηκε του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1894... η τηλεφωνική και τηλεγραφική εταιρία της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ, εγκαθιστά το πρώτο τηλεφωνικό κέντρο στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης.

1894... ο Γουίλιαμ Ντίκσον αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας.

1900... ιδρύεται η Λάτσιο, η παλιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας, γαλάζιο και άσπρο, πάρθηκαν από την ελληνική σημαία και συμβολίζουν το Ολυμπιακό Κίνημα.

1902... στην Παραγουάη, ο Πρόεδρος Εμίλιο Άσεραλ εκδιώκεται και διάδοχός του ορίζεται ο Χέκτορ Καρβάλο.

1905... (με το παλιό ημερολόγιο) η ημέρα αυτή μένει γνωστή στην ιστορία ως η «Ματωμένη Κυριακή» όταν η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 100 εργάτες, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η «Ματωμένη Κυριακή» αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1909... ο πιανίστας Ρικάρντο Βίνες πρωτοερμηνεύει στο Παρίσι, αίθουσα Εράρντ, τη σύνθεση του Μορίς Ραβέλ "Ο Γκασπάρ της Νύχτας" (Gaspard de la nuit).

1919... η ασφαλιστική εταιρία "Μετροπόλιταν Λάιφ" αποκτά το εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων στη Νέα Υόρκη αλλά και στον κόσμο, το οποίο έχει 50 ορόφους.

1923... ο Ισπανός εφευρέτης και αεροπόρος Δον Χουάν ντε λα Σιέβρα κάνει την πρώτη επιτυχημένη πτήση με το αυτόγυρο, τον πρόγονο του ελικοπτέρου.

1929... ιδρύεται το The Seeing Eye, στο Νάσβιλ του Τενεσί, με σκοπό να εκπαιδεύσει σκυλιά-συνοδούς για τους τυφλούς.

1937... βγαίνει στην κυκλοφορία στις ΗΠΑ το πρώτο τεύχος του περιοδικού L OOK.

1949... Σοβιετικοί οικονομολόγοι, που συναντώνται στη Μόσχα, προσπαθούν να βρουν το λόγο για τον οποίο η καπιταλιστική Αμερική δεν επλήγη από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που είχε προβλέψει ο Μαρξ.

1951... ανοίγουν επίσημα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

1953... ο Μπέβο Φράνσις του κολεγίου Rio Grande σημειώνει 116 πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ.

1954... ο δευτεροετής Όσκαρ Ρόμπερτσον σκοράρει 56 πόντους ( 2 περισσότερους από αυτούς που σημείωσε η αντίπαλη ομάδα) "διασκεδάζοντας" την νίκη του Σινσινάτι επί του Σέτον Χολ με 118-54.

1954... το NFL απαγορεύει το τράβηγμα των παικτών από το προστατευτικό κράνος.

1957... μετά την αποτυχία των Βρετανών στην επέμβαση τους στο Σουέζ παραιτείται ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντον Ίντεν επικαλούμενος λόγους υγείας.

1959... στην Ομοσπονδιακή Γερμανία παρατηρείται έξαρση των αντισημιτικών ενεργειών.

1960... αρχίζει η κατασκευή του Φράγματος του Ασουάν, στην Αίγυπτο.

1963... ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Ριλάι-1, που εκτοξεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1962 εκπέμπει σε Ευρώπη και Αμερική, το πρώτο πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα με το σύστημα μονταβίζιον.

1964... ξεσπούν αντιαμερικανικές ταραχές στη Ζώνη της Διώρυγας του Παναμά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 πολίτες του Παναμά και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

1968... “Δεν μπορώ να τρέξω πια", γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του μαραθωνίου στο Τόκιο, Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράβα επειδή δεν μπορούσε να αγωνιστεί στους αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.

1968... το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Σαρβέιγιορ 7" πραγματοποιεί την τελευταία μη επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη.

1969... στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ επιλέγει τον Έντουιν Όλντριν και τον Νιλ Άρμστρονγκ για την πρώτη προσσελήνωση.

1972... καταστρέφεται μετά από πυρκαγιά το πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Χονγκ Κονγκ.

1973... στη Ροδεσία, το καθεστώς των λευκών κλείνει τα σύνορα με τη Ζάμπια, προσπαθώντας να εμποδίσει τις απελευθερωτικές δυνάμεις των μαύρων.

1976... αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας "Ρόκι" με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Είναι η πρώτη φορά, που χρησιμοποιείται η σταθερή κάμερα (Steadicam) σε ταινία.

1980... στη Σαουδική Αραβία, 63 ισλαμιστές αποκεφαλίζονται για την επιδρομή στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, τον περασμένο Νοέμβριο.

1986... η Kodak χάνει τον... πόλεμο της αυτόματης φωτογραφίας, από την Polaroid.

1987... δημοσιοποιείται έγγραφο του Λευκού Οίκου, το οποίο πιστοποιεί την πώληση αμερικανικών όπλων στο Ιράν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Αμερικανών ομήρων των σιιτών του Λιβάνου.

1991... οι Σοβιετικοί εισβάλουν στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας τερματίζοντας τις προσπάθειες των Λιθουανών για ανεξαρτησία.

1992... οι Σέρβοι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ανακηρύσσουν ξεχωριστή δημοκρατία, δηλώνοντας ότι θα αποτελέσει μέρος της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

1993... στην κεντρική Αγκόλα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το στρατηγείο του ηγέτη των ανταρτών της UNITA, Τζόνας Σαβίμπι.

1993... στο Περού, 19 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ στρατιωτών και ανταρτών της φιλοκουβανικής οργάνωσης Τουπάκ Αμάρου.

1994... στην Αυστραλία, πάνω από 20.000 άστεγοι κι ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης είναι ο απολογισμός των πυρκαγιών στο Σίδνεϊ.

1994... την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία αρχίζει από το Βέλγιο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

1995... ο Βαλέρι Πολιάκοφ συμπληρώνει 366 μέρες στο Διάστημα από την ημέρα, που επιβιβάστηκε στον Διαστημικό Σταθμό MIR, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ διάρκειας.

1995... ο ηγέτης της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, αποφασίζουν την επέκταση του καθεστώτος αυτονομίας στη Δυτική Όχθη.

1996... η εταιρεία λογισμικού Sun Microsystems διαμορφώνει τη JavaSoft.

1996... οι Τορόντο Ράπτορς δημιουργούν ρεκόρ στο NBA όταν δεν σημειώνουν ούτε ένα πόντο από ελεύθερες βολές (0/3) στον αγώνα με τους Σαρλότ Χόρνετς και χάνουν με 92-91.

1996... στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ισλαμιστή Ερμπακάν, που διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή.

2000... το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι, θα διεξάγει έρευνα για το οικονομικό σκάνδαλο της Enron.

2003... με απόφαση του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Ιλινόις, Τζορτζ Ράιαν οι θανατικές καταδίκες 167 φυλακισμένων στην Πολιτεία μετατρέπονται σε ισόβεια.




Γεννήσεις

1554... γεννιέται ο Πάπας Γρηγόριος ΙΕ.

1728... γεννιέται ο , Άγγλος ακαδημαϊκός και ποιητής Τόμας Γουάρτον, κάτοχος του τίτλου "τιμημένος ποιητής".

1790... γεννιέται ο Σουηδός ποιητής Περ Ντάνιελ Αμαντέους Άττερμπομ.

1811... γεννιέται ο Άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Γκίλμπερτ Άμποτ ε Μπέκετ (Gilbert Abbott a Becket).

1829... γεννιέται ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Τόμας Γουίλιαμ Ρόμπερτσον.

1870... γεννιέται ο Τζόσεφ Μπ Στράους, πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής της περίφημης γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ.

1878... γεννιέται ο Τζον Μπρόντους Γουάτσον, ψυχολόγος και ιδρυτής του συμπεριφορισμού.

1890... γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Κάρελ Τσάπεκ, ο οποίος έγραφε μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας πριν γίνουν ξεχωριστό είδος στο λογοτεχνία.

1900... γεννιέται ο συνθέτης Ιωσήφ Βάγκνερ.

1903... γεννιέται ο Αμερικανορώσος χορογράφος Ζορζ Μπαλανσίν.

1908... γεννιέται η Γαλλίδα Σιμόν ντε Μποβουάρ, φεμινίστρια, συγγραφέας του έργου "Το δεύτερο φύλο" και σύντροφος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ.

1913... γεννιέται ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

1915... γεννιέται ο Λες Πολ, κιθαρίστας, που βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της ηλεκτρικής κιθάρας.

1921... γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ, η οποία συνέγραψε πολλά ψυχολογικά θρίλερ. Ένα από αυτά ήταν το "Ξένοι στο τρένο", το οποίο μεταφέρθηκε πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη, με πιο διάσημη μεταφορά αυτή του Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1951.

1925... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Λι Βαν Κλιφ.

1928... γεννιέται ο Ιταλός τραγουδιστής Ντομένικο Μοντούνιο, ο οποίος το 1958 κέρδισε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι "Nel blu Dipinto di blu".

1941... γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Σουζάνα Γιόρκ.

1941... γεννιέται η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόαν Μπαέζ.

1941... γεννιέται ο Κύπριος τραγουδιστής Μιχάλης Βιολάρης.

1941… γεννιέται ο Λάκης Παππάς, τραγουδιστής του «νέου κύματος».

1944... γεννιέται ο κιθαρίστας της ροκ Τζίμι Πέιτζ.

1967... γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Ντέιβ Μάθιους.

1978... γεννιέται ο τραγουδιστής και μέλος του συγκροτήματος Backstreet Boys Έιτζει Μακ Λίν.



Θάνατοι

1843... πεθαίνει η αστρονόμος Καρολίν Χέρσελ, η οποία βοήθησε σημαντικά την επιστήμη της με την ανακάλυψη ορισμένων πλανητών.

1853... πεθαίνει ο μεγάλος Δάσκαλος του Γένους Θεόφιλος Καΐρης.

1873... πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Γ'.

1876… πεθαίνει ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.

1878... πεθαίνει ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτορας Εμμανουήλ Β'.

1936... πεθαίνει ο ηθοποιός Τζον Γκίλμπερτ, γνωστός και ως ο εραστής της Γκρέτα Γκαρμπο.

1939... πεθαίνει ο μαέστρος Γιόχαν Στράους Γ'.

1962... πεθαίνει από εγκεφαλική συμφόρηση, σε ηλικία 72 ετών, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου