24 Φεβρουαρίου

24/2/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

391... Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1821... στο Ιάσιο ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

1934... επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα του υπογραφέντος Βαλκανικού Συμφώνου εξαπολύει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1943… Γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές.

1954... στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.

1971... δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου "Ιόλη", στην Ιρλανδία.

1981... σεισμός 6,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους, συγκλονίζει την Αθήνα, την περιοχή της Κορινθίας, της Εύβοιας και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, οι νεκροί φτάνουν τους 20, κυρίως από καρδιακές προσβολές.

1990... η εισαγγελέας κ. Γιαταγάνα καταγγέλλει κύκλωμα ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού.

1991... ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ.

1994... στις ΗΠΑ, η Μελίνα Μερκούρη εισάγεται εκτάκτως στο χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μετεγχειρητική αιμορραγία.

1995... κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.

1997... την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.







Γεγονότα στο κόσμο


1209... ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την "αποστολή" του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.

1389... στη μάχη του Φαλπέσινγκ, ο βασιλιάς Αλβέρτος της Σουηδίας ηττάται και αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς. Η "Σεμίραμις του Βορρά", όπως αποκλήθηκε η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, (1353 - 1412), ενώνει κάτω από το σκήπτρο της τα στέμματα Δανίας και Σουηδίας.

1582... ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.

1711... κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα του Τζορτζ Φρίντριχ Χέντελ "Ρινάλντο", η πρώτη ιταλική όπερα, που ανεβαίνει σε λονδρέζικη σκηνή.

1803... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καθιερώνει την πράξη της δικαστικής επιθεώρησης.

1836... ο Σάμιουελ Κόλτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.

1848... ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο.

1863... κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.

1868... ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος δέχεται μομφή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού προσπάθησε να αποπέμψει τον υπουργό Πολέμου Έντουιν Στάντον. Ο Τζόνσον, στη συνέχεια θα αθωωθεί από τη Σύγκλητο.

1876... κάνει πρεμιέρα, στο Όσλο, η σκηνική μουσική "Πέερ Γκιντ" του Έντβαρτν Γκρίεγκ.

1887... το Παρίσι και οι Βρυξέλλες γίνονται οι δυο πρωτεύουσες, που συνδέονται για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.

1902... οι περιπλανώμενοι καταδρομείς των Μπόερς, που τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εισβάλει στην Αποικία του Ακρωτηρίου, φτάνουν 50 μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν και αρχίζουν να απωθούνται.

1909... ιδρύεται στο Ντιτρόιτ η εταιρία αυτοκινήτων Hudson Motos Car Company.

1912... οι Ιταλοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, αρχίζοντας έτσι εχθροπραξίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1917... κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου λαμβάνει το τηλεγράφημα Ζίμερμαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Γερμανία προσφέρεται να δώσει τη Νοτιοδυτική Αμερική πίσω στο Μεξικό, αν το Μεξικό δεχθεί να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ.

1920... το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική του πολιτική. Σε μια μπυραρία του Μονάχου ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.

1924... ο Αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βάισμιλερ τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα με 57 2/5 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

1925... μία θερμική βόμβα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να σπάσει ένα κομμάτι πάγου 250.000 τόνων, το οποίο είχε φράξει το ποτάμι Σεντ Λόρενς κοντά στο Γουάντικτον της Νέας Υόρκης.

1929... στην Αυστρία, συμπλοκές σημειώνονται στους δρόμους της Βιέννης, μεταξύ 6.000 φασιστών και 18.000 σοσιαλιστών.

1930... στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χούβερ ζητά από το Κογκρέσο να κάνει οικονομίες, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να αυξήσει τη φορολογία κατά 40%.

1933... η Ιαπωνία αρχίζει την κατάληψη της Κίνας, βόρεια του Σινικού Τείχους.

1938... μία οδοντόβουρτσα με νάιλον τρίχες είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν που δημιουργείται από νάιλον.

1939... η Ουγγαρία υπογράφει αντικομουνιστικό σύμφωνο με την Ιταλία, το Ράιχ και την Ιαπωνία.

1942... εκπέμπει για πρώτη φορά ο επίσημος ραδιοφωνικός σταθμός των ΗΠΑ, "Η Φωνή της Αμερικής" (Voice of America).

1942... στην Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης Φραντς φον Πάπεν διασώζεται από δολοφονική απόπειρα.

1944... ο στρατηγός Ραμίρεθ παραιτείται από το προεδρικό αξίωμα της Αργεντινής. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Φαρέλ, με αντιπρόεδρο τον άγνωστο τότε Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1945... αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς.

1946... εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1948... κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Τσεχοσλοβακίας.

1949... παρά την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής, η Αίγυπτος αρνείται να αναγνωρίσει έστω και τυπικά το κράτος του Ισραήλ.

1952... στο Βιετνάμ, οι Γάλλοι εκκενώνουν το Χοαμπίν και συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στο Δέλτα του Τονκίν.

1953... η Βουλή της Νοτίου Αφρικής ψηφίζει ένα νόμο περί δημόσιας ασφάλειας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας αυξημένες εξουσίες κατά των μειονοτήτων.

1955... η Τουρκία και το Ιράκ υπογράφουν στη Βαγδάτη συμφωνία για στρατιωτική συμμαχία.

1961... στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.

1963... εφευρίσκεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις.

1968... ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκοτία- Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1968... στον πόλεμο του Βιετνάμ, σταματούν οι μάχες του Τετ και το Νότιο Βιετνάμ καταλαμβάνει εκ νέου την Χουέ.

1970... ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.

1979... ξεσπάει πόλεμος κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας και Νότιας Υεμένης.

1979... οι ΗΠΑ αίρουν το δεκαετές εμπάργκο κατά του Πακιστάν.

1980... οι 13οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ, σφραγίζονται με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αμερικανού αθλητή του πατινάζ Έρικ Χέιντεν, που κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια.

1981... τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Καρόλου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

1983... ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοινώνει μία έκθεση η οποία καταδικάζει την πρακτική του Ιαπωνικού περιορισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1983... είκοσι τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου του πλοίου ''Χρυσή Αυγή'' στο Κάβο Ντόρο.

1987... ο μπασκετμπολίστας, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Μέχρι τότε είχε σημειώσει 36.000 πόντους μόνο με δίποντα.

1988... το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιν "Hustler" με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.

1989... ένα Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

1989... ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί επικηρύσσει τον συγγραφέα των "Σατανικών Στίχων" Σαλμάν Ρουσντί, για 3.000.000 δολάρια.

1989... στο Τόκιο, παρουσία 200.000 λαού και επισήμων από 162 χώρες, κηδεύεται ο αυτοκράτορας Χιροχίτο.

1991... ξεκινά η Καταιγίδα της Ερήμου με τις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εναντίον των ιρακινών στρατευμάτων στο Κουβέιτ.

1992... η Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο απονέμεται στην ταινία "Γκραντ Κάνιον" του Αμερικανού Λόρενς Κάσνταν.

1992... στην Αϊτή, οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού καθεστώτος και ο απομακρυνθείς Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ συμφωνούν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επιστροφή του στην Προεδρία της χώρας.

1993... ο Έρικ Κλάπτον "σαρώνει" τα βραβεία μουσικής Γκράμι.

1993... ο ΟΗΕ εγκρίνει το αμερικανικό σχέδιο για την παροχή από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στους μουσουλμάνους της Βοσνίας, παρά τις απειλές των Σέρβων για αιματοχυσία.

1993... στη νότια Βουλγαρία, ανακαλύπτεται το πρώτο βυζαντινό μεταλλείο χρυσού, που ανήκει στον 5ο αιώνα.

1994... η Συρία χορηγεί άδεια εξόδου στους 1.000 Εβραίους, που ζουν στη χώρα, επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

1995... στη Γερμανία, μετά από 11 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες μεταλλεργάτες σε 22 βιομηχανίες της Βαυαρίας, κατεβαίνουν σε απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

1996... η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της διένεξής τους για την Εκκλησία της Εσθονίας.

1996... κουβανέζικα καταδιωκτικά καταρρίπτουν δύο ιδιωτικά αεροπλάνα, που ανήκουν σε ομάδα αυτοεξόριστων Κουβανών.

1999... ένα αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ, των Νοτίων Κινεζικών Αερογραμμών συγκρούεται καθώς πλησιάζει το αεροδρόμιο της πόλης Βενζού, στην ανατολική Κίνα, και οδηγεί στο θάνατο 61 άτομα.

1999... η Πολιτεία της Αριζόνας εκτελεί τον Καρλ ΛεΓκράντ, ένα Γερμανό ο οποίος συμμετείχε σε ένοπλη ληστεία κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Ο αδερφός του Καρλ, Γουόλτερ, είχε εκτελεστεί μία εβδομάδα πριν, παρά τις προσπάθειες που έκανε η Γερμανία, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου για να αποτρέψει την εκτέλεση.

2002... ολοκληρώνονται οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.500 αθλητές από 77 χώρες.

2004... πάνω από 500 νεκρούς και 250 τραυματίες αφήνει πίσω του σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το βόρειο Μαρόκο ενώ ολόκληρα χωριά, με σπίτια χτισμένα με λάσπη και τούβλα, "σβήνονται" από το χάρτη.






Γεννήσεις

1304... γεννιέται ο Άραβας Ιμπν Μπατούτα, που έγινε γνωστός από τις ταξιδιωτικές του περιγραφές για την Ασία και την Αφρική.

1500... γεννιέται ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε'.

1709... γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Ζακ Βοκανσόν, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο ρομπότ.

1786... γεννιέται ο Βίλχεμ Γκριμ, ο μικρότερος των Αδελφών Γκριμ, που έγραψαν μερικά από τα ωραιότερα παραμύθια, όπως τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους και την Ωραία Κοιμωμένη.

1885... γεννιέται ο Τσέστερ Νίμιτζ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πλέμου.

1909... γεννιέται ο Όγκουστ Γουίλιαμ Ντέρλεθ, Αμερικανός συγγραφέας, που μεταξύ άλλων συνέγραψε μια σειρά αστυνομικών ιστοριών με βασικό ήρωα τον "Σόλαρ Πονς", που θυμίζουν πολύ εκείνες του "Σέρλοκ Χολμς", Η ομοιότητα αυτή μοιάζει παράξενη, καθώς ο Ντέρλεθ δε βρέθηκε κοντά στο Λονδίνο, όταν καταπιάστηκε με τη συγγραφή τους.

1932... γεννιέται ο Μισέλ Λεγκράντ, Γάλλος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας.

1934... γεννιέται ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1976 έως το 1993.

1942... γεννιέται ο Φιλ Λίμπερμαν, που υπήρξε ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

1955... γεννιέται ο Αλέν Προστ, ένας από τους διασημότερους οδηγούς όλων των εποχών, στη Φόρμουλα 1.

1955... γεννιέται ο Αμερικανός Στιβ Τζομπς, που μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple Computer, στο γκαράζ του σπιτιού του.

1966... γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ, Μπίλυ Ζέιν, που πρωταγωνίστησε στον "Τιτανικό" και στους "Μαχητές των Δρόμων".





Θάνατοι

1815... πεθαίνει ο Ρόμπερτ Φούλτον, μηχανικός και εφευρέτης, που σχεδίασε το "Ναυτίλο" το πρώτο υποβρύχιο, που τέθηκε κανονικά σε λειτουργία.

1903... πεθαίνει ο Έλληνας διάσημος εξερευνητής και γιατρός Παναγιώτης Ποταγός, σε ηλικία 64 ετών. Είχε εξερευνήσει την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο "Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού".

1983... πεθαίνει ο Τένεσι Ουίλιαμς, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. («Λεωφορείον ο Πόθος»)

1990... πεθαίνει ο Μάλκομ Φορμπς, εκδότης του περιοδικού Forbes, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

1993... πεθαίνει από καρκίνο του στομάχου ο Μπόμπι Μουρ, πρώην λίμπερο και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας, σε ηλικία 52 ετών

2003... τελευταίο χειροκρότημα για τον ηθοποιό Τίτο Βανδή, που πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου