27 Φεβρουαρίου

27/2/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

380... Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με έδικτό του (διάταγμα) αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.

1869… Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας - Πειραιά, υπό την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., μετέπειτα ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

1910... Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα

1920... μετά την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, επιβεβαιώνεται το ουσιαστικό ναυάγιο της Διάσκεψης του Λονδίνου, εφόσον δεν έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις.

1929... καταρρέει στην Αθήνα το εστιατόριο "Πανελλήνιον", με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

1931... με αφορμή των υπαλληλικό κώδικα, σημειώνονται διαξιφισμοί μεταξύ Κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων.

1936... συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1941... το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από αγγλικά αγήματα, γεγονός, που θεωρείται ως προοίμιο απαλλαγής της Δωδεκανήσου από τον ιταλικό ζυγό.

1959... θεμελιώνεται στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή το ξενοδοχείο "Χίλτον".

1982… Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται την Κύπρο

1991... δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι, το 80% των Ελλήνων εκφράζονται θετικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα οφέλη, που απεκόμισε η χώρα μας από την ένταξή της στην Κοινότητα.

1992... ολοκληρώνεται στην Ακρόπολη η μετακίνηση του πέμπτου κίονα της νότιας πλευράς του Παρθενώνα, που είχε καταστραφεί εν μέρει από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, το 1687.

1997... ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει και επισήμως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ.

2000... ολοκληρώνεται στην Γάνδη το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Η Κατερίνα Θάνου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 60μ με 7.05 ενώ οι Θεοδωρίδης και Παυλακάκης κατατάσσονται δεύτερος (6.51) και τρίτος (6.54) αντίστοιχα στα 60μ.

2002... ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι του S.A.G.A.P.O. επιλέγεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο 47ο Φεστιβάλ της Eurovision, μετά από την ομόφωνη ψήφο επιτροπής και κοινού. Η απόφαση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των συνυποψήφιών του. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 25 Μαΐου.






Γεγονότα στο κόσμο

594... ο Ερρίκος Δ' στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.

1700... ανακαλύπτεται το νησί της Νέας Βρετανίας, το μεγαλύτερο νησί στο αρχιπέλαγος του Bismarck στη Νέα Γουινέα.


1827... γιορτάζεται το πρώτο καρναβάλι στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

1844... η Δομινικανή Δημοκρατία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αϊτή

1861... με αίμα βάφονται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από τη Ρωσία. Ο ρωσικός στρατός ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων και σκοτώνει πέντε διαδηλωτές.

1874... γίνεται ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ στην Αγγλία στο Lord's Cricket Grounds. Οι ομάδες αποτελούνται από παίκτες ποδοσφαίρου, κρίκετ και μερικούς Αμερικανούς παίκτες του μπέιζμπολ.

1890... οι μποξέρ Danny Needham και Patsy Kerrigan παλεύουν για 100 γύρους σε έναν αγώνα, που διαρκεί 6,5 ώρες και που τελικά ανακηρύσσεται ισόπαλος στο Σαν Φρανσίσκο.

1897... η Βρετανία αναγνωρίζει την εξουσία των ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο, καθώς αποδέχεται την επιδιαιτησία τους στη διαμάχη με τη Βενεζουέλα.

1900... ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν Μονάχου από τον Φραντς Τζον και άλλους 17 νεαρούς στο εστιατόριο "Gisela" του Μονάχου.

1900... στη Νότια Αφρική, ο λόρδος Ρόμπερτς δέχεται την άνευ όρων παράδοση του στρατηγού των Μπόερς.

1901... οι σοσιαλεπαναστάτες στην τσαρική Ρωσία, οργισμένοι από την καταπίεση στα σχολεία δολοφονούν τον υπουργό Παιδείας Μπογκολέποφ.

1905... ο συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι απελευθερώνεται με εγγύηση και εξορίζεται στη Ρίγα της Λετονίας.

1911... στη Γαλλία, παραιτείται η κυβέρνηση Μπριάν, μετά από έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για τη συμβιβαστική τακτική της έναντι της Καθολικής Εκκλησίας.

1915... εκδίδεται το βιβλίο του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόυλ, "Η Κοιλάδα του Φόβου". (The Valley of Fear)

1922... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1932... στο Λονδίνο, ο Τζέιμς Τσάντουικ ανακοινώνει, ότι ανακάλυψε το νετρόνιο. Για την ανακάλυψή του αυτή θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1935.

1933... πυρκαγιά, που εκδηλώνεται στο κτίριο Ράιχσταγκ, στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές και η οποία "φορτώθηκε" από τους Ναζί στους κομμουνιστές, αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για τον Χίτλερ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα. Η προβοκάτσια των πρακτόρων των Ναζί αποκαλύφθηκε στη δίκη, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός εκτελέστηκε ως αυτουργός. Ήταν όμως πλέον αργά αφού ο Χίτλερ είχε ήδη εκλεγεί καγκελάριος.

1936... το παιδί θαύμα του αμερικανικού κινηματογράφου, Σίρλεϊ Τεμπλ υπογράφει συμβόλαιο με την Century Fox αξίας 50.000 δολαρίων για να παίξει σε μία ταινία. Ήταν μόλις επτά χρονών!

1939... η Γαλλία και η Βρετανία αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1939... το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικηρύσσει τις απεργίες

1940... οι Ρώσοι εξαπολύουν μεγάλη πολεμική επίθεση, χτυπώντας ανηλεώς τους Φιλανδούς στρατιώτες.

1942... βυθίζεται από ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Langley

1949... στις Βρυξέλλες, οι κομμουνιστές δημιουργούν οχλαγωγία και διακόπτουν την αγόρευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν μιλά υπέρ της ενωμένης Ευρώπης.

1952... ο ΟΗΕ πραγματοποιεί την πρώτη συνεδρίαση στο νέο του κτίριο στη Νέα Υόρκη.

1953... συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη "Θάντερμπερντ" πραγματοποιούν επιδρομή στη βορειοκορεατική βάση στον ποταμό Γιαλού.

1957... αποφασίζεται στην Κολωνία, έδρα της UEFA , η διοργάνωση του Κυπέλλου Ευρώπης ή "Ανρί Ντελονέ", όπως ακόμα και σήμερα ονομάζεται προς τιμήν του εμπνευστή του. Όνειρο της ζωής του πρώτου γραμματέα της ήταν η ιδέα ενός κυπέλλου με την συμμετοχή εθνικών ομάδων. Ο Ντελονέ, όμως, δεν πρόλαβε την πρώτη σέντρα.

1959... οι Boston Celtics κερδίζουν την Minneapolis με 173-139 δημιουργώντας ρεκόρ του NBA σε σύνολο πόντων και μεγαλύτερου σκορ σε ημίχρονο και κανονική διάρκεια αγώνα.

1963... η ΕΣΣΔ ανακοινώνει ότι, 10.000 στρατιώτες θα παραμείνουν στην Κούβα.

1964... η ιταλική Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, θα δεχτεί προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα σωθεί ο Πύργος της Πίζας από την κατάρρευση.

1969... στη Ρώμη, χιλιάδες αριστεροί φοιτητές διαμαρτύρονται για την άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.

1970... στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, ένοπλοι σκοτώνουν δύο αστυνομικούς και τραυματίζουν άλλους τέσσερις.

1973... το αμερικανικό κίνημα Ινδιάνων Ιθαγενών καταλαμβάνει την πόλη Wounded Knee στη Νότια Ντακότα

1974... βγαίνει για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το περιοδικό People.

1976... το εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο Πολισάριο κηρύσσει την Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

1982... στην Πολωνία, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου.

1986... η αμερικανική γερουσία επιτρέπει, σε δοκιμαστική φάση, την τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων της.

1990... η εταιρεία πετρελαιοειδών Exxon Mobil Corporation (διεθνής ονομασία Esso) βαρύνεται με πέντε ποινικές κατηγορίες για την τεράστια οικολογική καταστροφή, που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο της Exxon Valdez το 1989 στην Αλάσκα.

1990... οριστικοποιείται, παρά την οξύτατη επίθεση της Εκκλησίας, ο πολιτικός γάμος και οι νέες διαδικασίες διαζυγίου στην Κύπρο.

1991... για πρώτη φορά στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης αφαιρέθηκε το όνομα του Λένιν, όταν χωριό του Τατζικιστάν μετονομάζεται από Λενιναμπάντ σε Χουντζάντ.

1991... ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, ανακοινώνει ότι, "το Κουβέιτ απελευθερώθηκε".

1992... η "Greenpeace" επιβεβαιώνει ότι, 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σοβιετικών υποβρύχιων και παγοθραυστικών, καθώς και χιλιάδες τόνοι άλλων πυρηνικών αποβλήτων, ρίφθηκαν κοντά στις ακτές της νήσου Νοβάια Ζέμλια, ΒΔ της Ρωσίας.

1993... στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο του προγράμματος προφύλαξης από το AIDS, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί πλέον να "παραγγείλει" προφυλακτικά με ένα απλό τηλεφώνημα.

1994... στην Αυστραλία, πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο της ομογένειας για το Σκοπιανό.

1994... στο Λίβανο, δέκα άνθρωποι σκοτώνονται και 60 τραυματίζονται από ισχυρή έκρηξη βόμβας σε γεμάτη κόσμο χριστιανική εκκλησία Μαρονιτών, βόρεια της Βηρυτού.

1995... στη Βρετανία, ο τραπεζικός οίκος Μπάρινγκς, η αρχαιότερη επενδυτική τράπεζα της χώρας καταρρέει, εξαιτίας των ασύμφορων οικονομικών συμφωνιών, που συνήψε στη Σιγκαπούρη, ο 28χρονος υπάλληλος Νικ Λίσον. Έπαιξε και έχασε 500 εκατομμύρια στερλίνες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέσα σε τρεις βδομάδες.

1996... το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να άρει τις κυρώσεις, που είχαν επιβληθεί στους Σέρβους της Βοσνίας.

1999... ο Olusegun Obasanjo γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Νιγηρίας από τα μέσα του 1983.

1999... στην προσπάθεια τους να κάνουν το γύρο του κόσμου με αερόστατο οι Colin Prescot και Andy Elson, σπάνε το ρεκόρ πτήσης πετώντας για 233 ώρες και 55 λεπτά

2000... η Wendy Toms γίνεται η πρώτη γυναίκα, που διαιτητεύει επαγγελματικό αγώνα ποδοσφαίρου, Lekester- Tranmere Rovers στο Γουέμπλεϊ.

2002... πραγματοποιείται το μεγαλύτερο άλμα στην ορμονική αντισύλληψη, μετά το χάπι, με το αυτοκόλλητο αντισυλληπτικό Εvra. Το έμπλαστρο περιέχει τις ίδιες ορμόνες με το αντισυλληπτικό χάπι, σε μικρότερες όμως ποσότητες, και διαρκεί μία εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να του δώσει άδεια κυκλοφορίας το επόμενο χρονικό διάστημα.







Γεννήσεις

280... γεννιέται ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος. Ο Μέγας Κωνσταντίνος νομιμοποίησε τη χριστιανική θρησκεία.

1807... γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Χένρι Λονγκφέλλοου.

1861... γεννιέται ο Ρούντολφ Στάινερ, Αυστριακός φιλόσοφος, μελετητής, θεατρικός συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

1869... γεννιέται η Αμερικανίδα παθολόγος Αλις Χάμιλτον, πρωτοπόρος στη βιομηχανική τοξικολογία, τη μελέτη των δηλητηριωδών ουσιών στον εργασιακό χώρο. Η Χάμιλτον υποστήριξε σθεναρά τον αγώνα για την κοινωνική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι, θα πρέπει να θεσπιστούν νόμοι για την αποζημίωση των εργαζομένων.

1899... γεννιέται ο Καναδός γιατρός Τσαρλς Μπεστ, ο οποίος αντελήφθη πρώτος τη σημασία της ινσουλίνης στη θεραπεία του διαβήτη.

1902... γεννιέται ο Αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι "Τα Σταφύλια της Οργής", "Ανατολικά της Εδέμ" και "Άνθρωποι και Ποντίκια". Πέθανε το 1965.

1912... γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και ποιητής Λόρενς Ντάρελ.

1913... γεννιέται ο συγγραφέας Ίρβιν Σόου. Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι "Ο Πλούσιος και ο Φτωχός".

1923... γεννιέται ο Αμερικανός σαξοφωνίστας Ντέξτερ Γκόρντον

1928… γεννιέται ο Αριέλ Σαρόν, πρωθυπουργός του Ισραήλ.

1930... γεννιέται η Τζόαν Γουντγουορντ, βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας ηθοποιός και σύζυγος του σταρ του Χόλυγουντ Πολ Νιούμαν.

1932... γεννιέται στο Λονδίνο η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και σταρ του Χόλιγουντ Ελίζαμπεθ Τέηλορ. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 10 ετών.

1950... γεννιέται ο Φράνκο Μοσκίνο, ιταλός μόδιστρος. [θαν. 18/9/1994]





Θάνατοι

1887... πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο Ρώσος συνθέτης και επιστήμονας Αλεξάντερ Μποροντίν.

1892... πεθαίνει ο Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης γαλλικής εταιρείας ειδών ταξιδίου και αξεσουάρ πολυτελείας. [γεν. 4/8/1921]

1943... πεθαίνει ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στην κηδεία του πραγματοποιήθηκε το πρώτο μεγάλο αντικατοχικό συλλαλητήριο.

1952… πεθαίνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατηγός και πολιτικός που κυβέρνησε την Ελλάδα ως δικτάτορας την περίοδο 1925-1926.

1974... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης.

1985... πεθαίνει ο Henry Cabot Lodge, ιστορικός και Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

1986... πεθαίνει ο Ζακ Πλαντ, Καναδός παίκτης του χόκεϊ.

1993... πεθαίνει η "Βασίλισσα του Βωβού Κινηματογράφου" ηθοποιός Λίλιαν Γκις, σε ηλικία 94 ετών.

1993... πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Εντι Κονσταντέν, γνωστός από το ρόλο του πράκτορα του FBI Λέμι Κόσιον, που ερμήνευσε σε αμερικανικές ταινίες.

1999... πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Ιωάννης Μαλακατές, ο "Mπαρμπαγιάννης", ο οποίος διετέλεσε παράγοντας σε όλα τα τμήματα του ΠΑΟ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου