10 Μαρτίου

10/3/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1829... Υπογράφεται μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους καθορίζονται προς βορρά από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.

1846... Θεμελιώνεται το Αρσάκειο Μέγαρο στην Αθήνα, σε σχέδια του Λύσανδρου Καυτατζόγλου και με δαπάνες του Απόστολου Αρσάκη.

1904... ιδρύεται ο ΟΦΗ, που δημιουργεί στην πορεία του το άτυπο ρεκόρ της παρουσίας του ίδιου προπονητή, του Ολλανδού, Έλληνα πια, Ευγένιου Γκέραρντ που κάθεται στον πάγκο από το καλοκαίρι του 1985 έως το καλοκαίρι του 2000. το

1905... Ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.

1925... ιδρύεται ο Ολυμπιακός, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν σε μία ιστορική συνέλευση τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου. Ο Νότης Καμπέρος ανακοινώνει το όνομα "Ολυμπιακός" και ο Μιχάλης Μανούσκος, ο πρώτος πρόεδρος, το ολοκληρώνει σε "Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς".

1926... o υπουργός Δικαιοσύνης Κούνδουρος εισηγείται το θεσμό του πολιτικού γάμου. Αντίθετος με την ιδέα δηλώνει ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, που κυβερνά δικτατορικά.

1929... έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από το φόβο κομμουνιστικών ταραχών, μετά τις δολοφονίες εργατών σε Ελευσίνα και Λαύριο.

1930... ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εκφωνεί μνημειώδη λόγο στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία, που ακολουθεί.

1932... σεισμοί πλήττουν την Κεφαλονιά, με πολύ μεγάλες καταστροφές στα χωριά.

1949... κλείνει επ' αόριστον το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διότι καθυστερεί επί εννέα μήνες η έγκριση του προϋπολογισμού του.

1978... απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο

1983... με διάταξη νόμου, ενοποιούνται σε μια υπηρεσία οι εφορίες και τα δημόσια ταμεία στην Ελλάδα.

1994... με τιμές Πρωθυπουργού κηδεύεται η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

1995... ο ειδικός εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι δηλώνει ότι, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη στην Ε.Ε μιας Κυπριακής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή δύο κοινοτήτων.

1996... ο Ολυμπιακός παίρνει τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο βόλεϊ κερδίζοντας την Βούπερταλ στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης ενώ 3η τερματίζει η Αλκομ και 4η η Ουνικάχα.

2003... σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις στη Χάγη για την επίλυση του Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν. Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιρρίπτουν ΟΗΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Φόρεϊν Όφις, ενώ η Ε.Ε. δηλώνει ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στους κόλπους της.




Γεγονότα στο κόσμο


241 π.X. ... τελειώνει με την καταστροφή του στόλου των Καρθαγιανών από τους Ρωμαίους ο επονομαζόμενος και πρώτος πόλεμος του πανικού.

1496... ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναχωρεί για την Ισπανία μετά το τέλος και του δεύτερου ταξιδιού του στο δυτικό ημισφαίριο.

1629... ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α' καταργεί το Κοινοβούλιο ξεκινώντας τον εντεκάχρονη τυραννία του.

1814... ο Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων χάνει τη μάχη του Λεόν από τους Πρώσους.

1848... υπογράφεται η συνθήκη του Γκουανταλούπ Γκιλντάντο με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.

1862... οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.

1876... πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, καλεί τον βοηθό του, που βρισκόταν σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου, που είχε δημιουργήσει τρεις ημέρες πριν.

1880... στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ιδρύεται το πρώτο γραφείο του Στρατού Σωτηρίας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε έδρα μόνο στη Βρετανία.

1893... η Ακτή του Ελεφαντοστού ανακηρύσσεται αποικία της Γαλλίας.

1902... αμερικανικό δικαστήριο αποφασίζει ότι, ο Τόμας Έντισον δεν ανακάλυψε την κινηματογραφική κάμερα.

1902... οι λευκοί άποικοι της Νότιας Αφρικής, οι Μπόερς κερδίζουν τη τελευταία μάχη εναντίον των βρετανικών στρατευμάτων.

1910... καταργείται η δουλοπαροικία στην Κίνα.

1912... στη Γερμανία, κατεβαίνουν σε απεργία οι μεταλλωρύχοι του Ρουρ.

1913... η Βρετανία και η Γερμανία υπογράφουν συμφωνία σχετικά με τα σύνορα μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν.

1913... ο William Knox γίνεται ο πρώτος, που σημειώνει perfect game σε τουρνουά μπόουλινγκ στο Toledo του Οχάιο.

1920... το βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο περί αυτοδιακυβέρνησης, που χωρίζει την Ιρλανδία σε δύο ημιανεξάρτητες περιοχές.

1931... το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας εκδιώκει τον σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, επειδή το πρόγραμμα, που πρότεινε για το Κόμμα έχει στοιχεία της φασιστικής ιδεολογίας.

1933... από ισχυρό σεισμό στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας πεθαίνουν 120 άτομα.

1939... δραματικές εξελίξεις οδηγούν στην κατάρρευση του τσεχοσλοβακικού κράτους, το οποίο περιέρχεται στην ολοκληρωτική κηδεμονία της Γερμανίας.

1941... ο Μουσολίνι φεύγει απογοητευμένος από την Αλβανία, όπου έφτασε για να εμψυχώσει τους Ιταλούς στρατιώτες.

1943... ο βρετανικός στρατός απωθεί τις αντεπιθέσεις των Γερμανών στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1944... μετά την άρνηση της Ιρλανδίας να αποπέμψει τους διπλωμάτες των δυνάμεων του Άξονα στο Δουβλίνο, η Βρετανία αποφασίζει να διακόψει την εναέρια και θαλάσσια επικοινωνία προς τη Νότια Ιρλανδία.

1945... 300 αμερικανικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν το Τόκιο ρίχνοντας 2000 τόνους βομβών και σκοτώνοντας 100.000 πολίτες.

1948... αυτοκτονεί στην Πράγα ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχοσλοβακίας Γιαν Μάζαρεκ. Την αιτία θανάτου αμφισβητεί έντονα η Δύση, λόγω των φιλελευθέρων απόψεων του Υπουργού.

1951... στην Πράγα, συλλαμβάνεται ο αρχιεπίσκοπος της Τσεχοσλοβακίας, Γιόζεφ Μπεράν.

1952... ο στρατηγός Μπατίστα ξαναπαίρνει την εξουσία στην Κούβα μετά από πραξικόπημα, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρλο Πρίο Σοκάρας.

1959... η Συρία δέχεται εναέρια επίθεση από το Ιράκ.

1964... κατασκευάζεται το πρώτο μοντέλο Mustang της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο σχεδιασμού των sport νεανικών αυτοκινήτων.

1964... σοβιετικό καταδιωκτικό καταρρίπτει πάνω από το δάσος της Θουριγγίας, στην Ανατολική Γερμανία, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

1969... δικαστήριο του Μέμφις στις ΗΠΑ βρίσκει ένοχο για την δολοφονία του μαύρου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινκ τον Τζέιμς Ερλ Ρέι και τον καταδικάζει σε θάνατο.

1971... η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει τις εκλογές στην Ινδία.

1974... επανεκλέγεται η Γκόλντα Μέιρ στην πρωθυπουργία του Ισραήλ.

1975... οι κυνοδρομίες πατεντάρονται στην Αγγλία

1979... σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάζεται ο μουσουλμάνος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας "Ιλερί" της Κομοτηνής, Χαλίλ Σαλί, για εμπρηστικό του άρθρο.

1980... στο Ιράν, ο Χομεϊνί υποστηρίζει τους μαχητές, που κρατούν τους Αμερικανούς ομήρους.

1982... οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη, κατηγορώντας την για συνεχή υποστήριξη της τρομοκρατίας.

1982... πραγματοποιείται σύγκλιση και ευθυγράμμιση των εννέα πλανητών του ηλιακού συστήματος μας

1985... στην Ουρουγουάη, πέφτει μετά από δώδεκα χρόνια η στρατιωτική δικτατορία.

1987... το Βατικανό καταδικάζει την απόκτηση παιδιού μέσω δανεικής μητέρας όπως είχε κάνει το ίδιο με τα παιδιά του σωλήνα και την τεχνητή γονιμοποίηση

1988... 50 νεκροί και πολλοί τραυματίες στην Τρίπολη της Λιβύης κατά τη διάρκεια σύρραξης μεταξύ των φιλάθλων στον φιλικό αγώνα Λιβύη- Μάλτα

1990... για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αεροσκάφος της Λουφτχάνσα πετάει απευθείας πάνω από τα εσωτερικά σύνορα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1990... δεκαοχτώ μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα, εκδιώκεται από την Αϊτή ο δικτάτορας Πρόσπερ Αβρίλ

1991... 540.000 Αμερικανοί στρατιώτες αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

1991... περισσότεροι από 300.000 οπαδοί του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν διαδηλώνουν κατά του Γκορμπατσόφ, καλώντας το λαό να ψηφίσει "όχι" στην ένωση με την ΕΣΣΔ.

1991... στη Νότια Αφρική, 33 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ οπαδών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και του κόμματος των Ζουλού Ινκάθα.

1993... δολοφονείται στις ΗΠΑ από τον Michael Griffin φανατικό οπαδό του κινήματος κατά των αμβλώσεων, ο γιατρός David Gunn ιδιοκτήτης κλινικών μόνο για γυναίκες στις οποίες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν νόμιμα αμβλώσεις.

1993... ΗΠΑ και Γαλλία επιβεβαιώνουν μετά τη συνάντηση των Προέδρων τους στην Ουάσινγκτον, την πρόθεσή τους να μην αποστείλουν στρατεύματα στη Βοσνία.

1993... στην Αίγυπτο, 20 ισλαμιστές σκοτώνονται όταν δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν επιδρομή σε ιερό τέμενος στο Ασουάν.

1995... στο Μεξικό, η Βουλή εγκρίνει νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες που θα δεχθούν να παραδώσουν τα όπλα τους.

1995... στο Πακιστάν, 10 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη βόμβας που σημειώνεται κοντά σε τέμενος σε ανατολικό προάστιο του Καράτσι.

1997... το Βατικανό συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη.

1998... Αμερικανοί στρατιώτες που εδρεύουν στο Περσικό Κόλπο εμβολιάζονται κατά του άνθρακα



Γεννήσεις


1776... γεννιέται η βασίλισσα της Πρωσίας Λουίζα

1844... γεννιέται στην Παμπλόνα της Ισπανίας, ο Ισπανός βιολονίστας και συνθέτης Πάμπλο ντε Σαρασάτε.

1892... γεννιέται ο Άρθουρ Χόνεγκερ, γαλλοελβετός συνθέτης. Πιο γνωστή σύνθεσή του το «Pacific 231», που μιμείται τον ήχο της ατμομηχανής. [θαν. 27/11/1955]

1900... γεννιέται ο Παντελής Πουλιόπουλος, γ.γ. του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. [θαν. 6/6/1943]

1903... γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Bix Beiderbecke

1927... γεννιέται ο ζωγράφος, γλύπτης και γραφίστας Paul Wunderlich

1927... γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου Γιαπ Ντέρβαλ

1940... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός ταινιών δράσης Τσακ Νόρις

1947... γεννιέται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά Κιμ Κάμπελ

1958... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάρον Στόουν

1966... γεννιέται ο τραγουδιστής Έντι Μπρίγκελ



Θάνατοι


1907... πεθαίνει σε ηλικία 77 χρονών ο ρεμπέτης Κώστας Μπάτης.

1913... πεθαίνει η Χάριετ Τούμπμαν, γνωστή και ως "Μαύρος Μωυσής" αγωνίστρια κατά της σκλαβιάς των εγχρώμων και πρωταγωνίστρια των "υπόγειων σιδηροδρόμων", του δικτύου, που βοηθούσε τους σκλάβους να δραπετεύσουν. Πρόκειται για μία από τις πιο ηρωικές αμερικανικές μορφές.

1942... πεθαίνει ο Ιωάννης Γρυπάρης, ποιητής. («Σκαραβαίοι και Τερρακότες») [γεν. 1870]

1948... πεθαίνει η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ, Ζέλντα .

1970... πεθαίνει ο Βασίλης Αυλωνίτης, ηθοποιός. [γεν. 1904]

1985... πεθαίνει ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Κονσταντίν Τσερνιένκο

1992... πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 67 ετών, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1996... πεθαίνει στις ΗΠΑ, στα 100 του χρόνια, ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός Τζορτζ Μπερνς.

2002... ο Άκης Τσαταλιός, 33χρονος προπονητής της ομάδας πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης, πεθαίνει από ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό στο κολυμβητήριο του Πειραιά

2003... πεθαίνει το μεγάλο αστέρι και πολυνίκης οδηγός των αγώνων ταχύτητας με μοτοσικλέτες Barry Sheen.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου