13 Μαρτίου

13/3/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

874... τα οστά του Αγίου Νικηφόρου, συγγραφέα και Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, θάβονται στην Εκκλησία των Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη.

1903... υποβάλλεται στην ελληνική Βουλή η σύμβαση για το μονοπώλιο της σταφίδας.

1912... νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών είναι πάλι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.

1922... η Άγκυρα δεν δέχεται το σχέδιο της ανακωχής, πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.

1929... συλλαμβάνονται οι ληστές των κειμηλίων της μονής Αγίας Λαύρας.

1941... νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1951... ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα κατατοπιστεί για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό.

1952... σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κόρινθο.

1959... Με διαταγή του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα διακόπτεται ο ένοπλος αγώνας κατά των Άγγλων.

1969... στην Ελλάδα αναθεωρούνται οι αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων από την 21η Απριλίου και μετά.

1971... δύο εκρήξεις βομβών, μία έξω από τα γραφεία της εφημερίδας "Εστία" και η άλλη στα γραφεία της "ΕΣΣΟ", προκαλούν ζημιές όχι όμως και θύματα.

1978... καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1987... λήγει ο τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων στο ΟΑΚΑ, Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας 1-0, με σκόρερ τον Μάρκο βαν Μπάστεν.

1989... ο Θωμάς Μαύρος γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α' Εθνική κατηγορία με το εύστοχο κτύπημα πέναλτι στον αγώνα Απόλλων Θεσσαλονίκης - ΑΕΚ και φτάνει τα 234 γκολ. Στην περίοδο 1978 - 79 θα ανακηρυχθεί δεύτερος σκόρερ Ευρώπης με 31 γκολ.

1989... ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ευχαριστεί την Ελλάδα για τη βοήθειά της στους σεισμοπαθείς της Αρμενίας.

1991... η 17Ν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρόναλτ Στιούαρτ, έξω από το σπίτι του στη Γλυφάδα, με βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

1992... σε αργία τίθενται ο διευθυντής των φυλακών Αλικαρνασσού και οι φύλακες βάρδιας, για την απόδραση του ισοβίτη Βαγγέλη Ρωχάμη και του συνεργάτη του Παναγιώτη Μηλιτσόπουλου.

1994... ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο μήκος (8.09) στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων.

1995... ισχυρός σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες ζημιές σε δεκάδες σπίτια και να τραυματιστούν 15 άτομα.

1995... ο Ιταλός καθηγητής και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικής και Ψυχολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

1996... την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

1999... η 20χρονη πρωταθλήτρια του Άρη Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Κώστα, καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ ελεύθερο με 26.45 βελτιώνοντας το προηγούμενο (26.70) της Εβίτας Παρασκευοπούλου του ΠΑΟΚ από τις 13/8/1988, στους Bαλκανικούς του Βουκουρεστίου.





Γεγονότα στο κόσμο

483... αναλαμβάνει καθήκοντα ο πάπας Ευτύχιος Γ'. Στο αξίωμα παραμένει μέχρι και το 492.

1138... ο καρδινάλιος Γρηγόριος χρίζεται αντιπάπας με το όνομα Βίκτωρ Δ' , διαδεχόμενος τον Ανάκλειτο Β'. Στο αξίωμα παρέμεινε μόλις δύο μήνες.

1497... ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

1568... στη Μάχη του Λανγκσάιντ, οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας χάνουν από συμμαχία Σκοτσέζων Προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της.

1569… Στον τρίτο γαλλικό θρησκευτικό πόλεμο οι καθολικοί κατατροπώνουν τους Ουγενότους. Ο επικεφαλής των Ουγενότων, πρίγκιπας Ντε Κοντ, σκοτώνεται στη μάχη.

1607... ιδρύεται η πρώτη μόνιμη βρετανική αποικία στη Β. Αμερική, το Τζέιμστάουν στην Βιρτζίνια.

1639... το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομα του από τον Πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.

1781... ο αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τον Ουρανό, τον 7ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

1787... ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους, με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.

1830... το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1846... οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στο Μεξικό.

1848... ακούγεται για πρώτη φορά ο εθνικός ύμνος της Φιλανδίας.

1848... εξέγερση των κατοίκων της Βιέννης τρέπει σε φυγή τον ως τότε πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μέτερνιχ, που το σκάει στην Αγγλία.

1854... διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπιλιάρδου στο Μάλκομ Χολ της Νέας Υόρκης.

1868... δικάζεται στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Αντριου Τζόνσον, ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που προσάγεται σε δίκη.

1873... δημιουργείται η Φούτμπολ Ασοσιέσιον της Σκωτίας από εκπροσώπους 8 ομάδων στο ξενοδοχείο Dewar's στην Γλασκώβη.

1878... διεξάγεται ο πρώτος κολεγιακός αγώνας γκολφ στον οποίο η Όξφορντ κερδίζει το Κέιμπριτζ.

1880... στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.

1881... μία βόμβα σκοτώνει τον τσάρο Αλέξανδρο Β', σε ηλικία 63 ετών, στα χειμερινά ανάκτορα. Έναν ακριβώς χρόνο πριν είχε γλιτώσει από ανάλογη απόπειρα, όταν έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην τραπεζαρία του ίδιου ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη. Είναι αυτός, που έδωσε τέλος στον Κριμαϊκό Πόλεμο και κατάργησε τη δουλεία.

1888... η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1891... κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο το θεατρικό έργο του Ίψεν "Φαντάσματα", δέκα χρόνια μετά τη συγγραφή του, και εν μέσω σφοδρής κριτικής λόγω του θέματός του.

1894... ο Αγγλος Τζ.Τζ. Τζονστοουν εφευρίσκει τις πόρτες στα κουτιά εκκίνησης των αλόγων.

1900... στη Νότια Αφρική, ο στρατηγός Ρόμπερτς καταλαμβάνει το Μπλουμφοντέιν, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς.

1901... εγκαινιάζεται στο Παρίσι, από το Συνδικάτο του Τύπου, η έκθεση στη μνήμη του ζωγράφου, γλύπτη και σχεδιαστή, Ονορέ Ντομιέ.

1912... ιδρύεται ο πρόδρομος της σημερινής βρετανικής αεροπορίας (RAF), η Royal Flying Corps (RFC).

1913... ο Ρώσος μηχανικός Ιγκόρ Σικόρσκι ολοκληρώνει την κατασκευή του πρώτου τετρακινητήριου αεροσκάφους και πραγματοποιεί την πρώτη πτήση του.

1918... παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.

1919... η Βρετανία ανακοινώνει ότι, τα γερμανικά υποβρύχια θα έπρεπε να πουληθούν και τα κέρδη να μοιραστούν στους Συμμάχους.

1921... η Μογγολία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Κίνα.

1925... στο Τενεσί των ΗΠΑ, απαγορεύεται δια νόμου να διδάσκεται η δαρβινική θεωρία της Εξέλιξης.

1930... ο Γάλλος αεροπόρος Ζαν Μερμόζ αρχίζει να εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταφοράς ταχυδρομείου από το Παρίσι στη Βραζιλία.

1930... ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ ανακοινώνει ότι, ανακάλυψε και ένατο πλανήτη. Είναι ο πλανήτης Πλούτωνας

1931... η ΔΟΕ, με πρόεδρο τον κόμη Ενρί Μπεγιέ Λατούρ του Βελγίου, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πιερ ντε Κουμπερτέν αποφασίζει να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο με σκοπό την επανασύνδεση της Γερμανίας με τον υπόλοιπο κόσμο έπειτα από τον A' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1933... οι τράπεζες στις ΗΠΑ ανοίγουν ξανά, μετά το κλείσιμο που είχε επιβληθεί με προεδρική εντολή.

1935... πρωτοεισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία οι εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης ΙΧ.

1938... ο Λέον Μπλουμ γίνεται Πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1940... κάνει πρεμιέρα η ταινία "The Road to Singapore" με τους Μπομπ Χόουπ, Μπινγκ Κρόσμπι και Ντόροθι Λαμούρ, η πρώτη από μία σειρά επτά ταινιών.

1940... κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ καλεί τη χώρα σε πόλεμο.

1941... ισχυρές αντεπιθέσεις των Ιταλών καταλήγουν σε πρωτοφανή πανωλεθρία. Σε 130.000 υπολογίζονται οι απώλειές τους στην Αλβανία.

1943... γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις Συμμαχικές Δυνάμεις.

1944... το Λονδίνο απαγορεύει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας, μετά την άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξορίσει διπλωμάτες του Άξονα, που βρίσκονται εντός των συνόρων της.

1949... την πρώτη του δοκιμή πραγματοποιεί το βρετανικής κατασκευής βομβαρδιστικό τζετ, Καμπέρα.

1949... υπογράφεται ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με αιτία την κατοχή του Κασμίρ.

1950... ο Τζιουζέπε Φαρίνα με Alfa Romeo 158 κερδίζει τον πρώτο αγώνα του Βρετανικού Γκραν Πρι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 στο Σίλβερστόουν της Αγγλίας με μέση ωριαία ταχύτητα 90.96 μιλίων.

1953... η Κίνα προσκαλεί το Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ να επισκεφθεί το Πεκίνο.

1957... το FBI συλλαμβάνει τον Τζίμι Χόφα πρόεδρο του συνδικάτου των εργατών, και τον κατηγορεί για δωροδοκία.

1958... κάνει πρεμιέρα στη Λουϊζιάνα το φιλμ "Ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι", με πρωταγωνιστές τους Πολ Νιούμαν, ο οποίος βραβεύτηκε για την ερμηνεία του στις Κάννες, Τζόαν Γούντγουορντ και Όρσον Γουέλς. Την ίδια χρονιά οι Νιούμαν και Γούντγουορντ ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου.

1958... κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καράκας της Βενεζουέλας, το αυτοκίνητο του Αμερικανού αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον δέχεται επίθεση από διαδηλωτές.

1960... αποστολή από Ελβετούς και Αυστριακούς κατακτά την κορυφή του Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, του έβδομου ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

1961... οι ΗΠΑ αποφασίζουν την αύξηση αποστολής στρατιωτικού υλικού στο Νότιο Βιετνάμ.

1961... στα 79 του χρόνια ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο παντρεύεται το 37χρονο μοντέλο του Ζακλίν Ροκ, στη Νίκαια της Γαλλίας.

1962... ο Αμερικανός Πρόεδρος Κένεντι διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη της Αμερικής.

1964... δολοφονείται η 28χρονη Κίτι Τζινοβίζ, μπροστά στα μάτια δεκάδων μαρτύρων, από τους οποίους κανείς δεν τη βοήθησε ή κάλεσε την αστυνομία. Το μόνο, που έκαναν ήταν να φωνάξουν στον δράστη.

1964... στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ συναντά τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αχμέντ Μπεν Μπελά.

1967... δοκιμάζεται για πρώτη φορά οχτάγωνο ριγκ για την αποφυγή τραυματισμών στις γωνίες.

1969... κάνει πρεμιέρα η ταινία του Ντίσνεϊ "Κατσαριδάκι, Αγάπη μου".

1969... το διαστημόπλοιο "Apollo 9" επιστρέφει στη Γη.

1970... η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις επί 32 ώρες σε βάσεις Παλαιστινίων, σκοτώνοντας 32 Άραβες.

1970... η Καμπότζη διατάσσει το Ανόι και τους Βιετκόγκ να αποσυρθούν.

1972.. . η Βρετανία αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κίνα μετά από 22 χρόνια, αποσύροντας ταυτόχρονα τον πρόξενο της από την Ταϊβάν.

1972... οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τις περιοχές του Ανόι και της Χαϊφόνγκ στο Βιετνάμ.

1973... 19 κράτη αρχίζουν συνομιλίες στη Βιέννη με σκοπό τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στην Ευρώπη.

1974... εγκαινιάζεται το αεροδρόμιο "Σαρλ ντε Γκολ" του Παρισιού.

1974... τα αραβικά έθνη αποφασίζουν να λύσουν το εμπάργκο πετρελαίου που είχαν επιβάλει στις ΗΠΑ.

1976... η Ευρώπη "δημιουργεί" το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική του μορφή, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο το Ευρώ.

1979... η Επιτροπή Ελέγχου Πυρηνικών Εγκαταστάσεων των ΗΠΑ δίνει εντολή να διακόψουν τη λειτουργία τους πέντε πυρηνικά εργοστάσια.

1981... στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B' από τον Τούρκο "γκρίζο λύκο" Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

1985... η αστυνομία της Φιλαδέλφεια πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της εξτρεμιστικής ομάδας MOVE, κατά την οποία σκοτώνονται 11 μέλη της.

1990... αποτυχημένη είναι η απόπειρα πραξικοπήματος στη Μαδαγασκάρη, καθώς οι αντάρτες που καταλαμβάνουν τον κρατικό ραδιοσταθμό δεν βρίσκουν απήχηση στις μάζες.

1990... αυτοκτονεί σε ηλικία 87 ετών ο Αυστριακός Μπρούνο Μπέτελεχάιμ, παιδοψυχολόγος και ψυχίατρος, που εισήγαγε θεωρία για τον αυτισμό, μη αποδεκτή σήμερα.

1990... η Κνορ Μπολόνια παίρνει το πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων νικώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης με 79-74 στη Φλωρεντία.

1990... το σοβιετικό Κοινοβούλιο ψηφίζει το τέλος του μονοπωλίου της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, μετά από 72 χρόνια.

1991... ο Ρόνι Ο΄ Σάλιβαν γίνεται ο νεότερος (15 ετών και 98 ημερών) παίκτης σνούκερ, που σημειώνει ένα μάξιμουμ 147 break σε αγώνα στο βρετανικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα στο Άλντερσοτ του Χάμσαιρ.

1991... στην Κράινα, στο δημοψήφισμα, που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.

1992... για πρώτη φορά τρεις αστροναύτες περπατούν συγχρόνως στο φεγγάρι, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.

1992... η "Πράβντα", διακόπτει την κυκλοφορία της λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων. Η "Πράβντα" ιδρύθηκε από τον Λένιν το 1912 και υπήρξε επί δεκαετίες το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματα.

1992... σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζει την Τουρκία, σκοτώνοντας 570 άτομα.

1992... σκάνδαλο προκαλεί στην Άγκυρα η άρνηση του ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα να αποδεχθεί το Βραβείο Ειρήνης "Κεμάλ Ατατούρκ", που αποφάσισε να του απονείμει η κυβέρνηση της Άγκυρας, λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

1992... στην Ιταλία, η δολοφονία του Ιταλού ευρωβουλευτή Σάλβο Λίμα, ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών της Σικελίας, φέρει τη σφραγίδα της Μαφίας.

1993... αρχίζει το 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, με την επίσημη γαλλική συμμετοχή "Η εποχή που προτιμώ" του Αντρέ Τεσινέ.

1993... εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, ενώ απεγνωσμένα πλήθη εμποδίζουν τον διοικητή της Δύναμης Προστασίας των Ηνωμένων Εθνών στρατηγό Φιλίπ Μοριγιόν να εγκαταλείψει το μουσουλμανικό θύλακα, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

1993... η 15χρονη Ουκρανή Oksana Bayl γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κατακτά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ.

1993... στη Γερμανία, 20.000 Αλβανοί διαδηλώνουν ζητώντας την ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

1993... στο Ισραήλ, ορκίζεται ο έβδομος Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν.

1993... την πιο γλυκιά απ' όλες τις νίκες", είπε ότι γιόρτασε σήμερα ο θριαμβευτής των εκλογών και νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Πολ Κίτινγκ.

1994... μετά από 27 χρόνια, αποχωρούν όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες από τη Γάζα και την Ιεριχώ και παραδίδουν πλήρως την εξουσία στους Παλαιστίνιους.

1994... στις ΗΠΑ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν χάνει τη δίκη στο Εφετείο για την κηδεμονία του γιου του Σάτσελ.

1994... την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία ζητά για πρώτη φορά ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, μετά την επίθεση κατά Γάλλων κυανοκράνων στο Μπίχατς.

1995... 11 είναι τα θύματα των αιματηρών συγκρούσεων που ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των εξτρεμιστών ισλαμιστών και των μετριοπαθών αλεβιτών.

1996... 600 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φονική θύελλα, που σάρωσε το Μπανγκλαντές.

1996... Κρατώντας τέσσερα όπλα ένας άνδρας σκοτώνει 16 παιδιά και τη δασκάλα τους σε σχολείο της Σκοτίας. Την ίδια μέρα, το 1997, ένας Ιορδανός στρατιώτης σκοτώνει τέσσερις Ισραηλινές μαθήτριες που μετείχαν σε εκδρομή στο «Νησί της Ειρήνης», μια περιοχή στα σύνορα Ισραήλ - Ιορδανίας.

1997... ένας Ιορδανός στρατιώτης σκοτώνει τέσσερις Ισραηλινές μαθήτριες, που μετείχαν σε εκδρομή στο "νησί της Ειρήνης", μια περιοχή στα σύνορα Ισραήλ - Ιορδανίας.

1997... η Αδελφή Νιρμάλα διαδέχεται τη Μητέρα Τερέζα στη διεύθυνση του Τάγματος των Ιεραποστόλων του Ελέους, στην Καλκούτα της Ινδίας. Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μητέρα Τερέζα πέθανε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, μετά από μια ζωή αφιερωμένη στην ανακούφιση των απόρων και αναξιοπαθούντων. Η αγιοποίηση της από το Βατικανό είναι θέμα χρόνου.

1997... στη Ρωσία, η Βουλή απαγορεύει οριστικά την επιστροφή των έργων τέχνης, που κατέσχεσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία.

1997... στην Αλβανία, δραματική έκκληση απευθύνουν ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα και τα πολιτικά κόμματα προς ΔΕΕ και ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια ώσπου να αποκατασταθεί η τάξη.

1998... οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Ινδία για τον δεύτερο γύρο πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησε.

1999... η Ρουμάνα Μικαέλα Μελίντε κάνει 2 παγκόσμια ρεκόρ στην σφυροβολία με 73.29 και 75.97 σε μίτινγκ στην Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, καταρρίπτοντας το προηγούμενο δικό της 73.14 από τον Ιούλιο του 1998.

2003... 14 νεκροί και 85 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός καραμπόλας περίπου 250 αυτοκινήτων λόγω ομίχλης, στον αυτοκινητόδρομο Α4 Βενετίας-Τεργέστης στην Ιταλία. Μεταξύ των αυτοκινήτων που συγκρούστηκαν ήταν και ένα λεωφορείο που μετέφερε παιδιά.

2003... σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

2003... το επιστημονικό περιοδικό Nature αναφέρει ότι, στην Ιταλία βρέθηκαν ίχνη ανθρώπου, που στεκόταν όρθιος στα πίσω άκρα του, στην Ιταλία, ηλικίας 350.000.




Γεννήσεις

1655... γεννιέται ο Ιννοκέντιος ΙΓ', πάπας από το 1721 έως το 1724.

1717... γεννιέται η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Μαρία Θηρεσία.

1733... γεννιέται ο χημικός Τζόζεφ Πρίστλεϊ, ο οποίος ανακάλυψε το χημικό στοιχείο οξυγόνο.

1741... γεννιέται ο Ιωσήφ Β', Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 1765 έως το θάνατό του, το 1790.

1764... γεννιέται ο Ερλ Γκρέι, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και κάτοχος της ομώνυμης συνταγής τσαγιού. Πέθανε το 1845.

1781... γεννιέται ο Γερμανός αρχιτέκτονας Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ, ο πιο γνωστός εκφραστής του κλασικισμού στην Πρωσία.

1840... γεννιέται ο Γάλλος μυθιστοριογράφος Αλφόνς Ντοντέ. Πέθανε το 1897.

1842... γεννιέται ο Άγγλος συνθέτης σερ Άρθουρ Σάλιβαν, διάσημος για της κωμικές όπερες, που συνέθεσε από κοινού με τον σερ Γουίλιαμ Σ. Γκίλμπερτ.

1855... γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ, γνωστός για την επιμονή του ότι, υπάρχουν κανάλια στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

1860... γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Ούγκο Γουλφ, ο οποίος από το 1887 έως το τέλος της ζωής του, το 1903, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

1864... γεννιέται ο Αλεξέι Τζόρτζεβιτς φον Τζολένσκι, Ρώσος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος που έζησε στη Γερμανία.

1872... γεννιέται στην Κέρκυρα ο πεζογράφος Κωνσταντίνος Θεοτόκης, από τους κορυφαίους εκπροσώπους στη χώρα μας του ρεαλιστικού μυθιστορήματος.

1882... γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, Ζορζ Μπρακ, από τους πρωτοπόρους του κυβισμού, μαζί με τον Πικάσο.

1900... γεννιέται στη Σμύρνη ο νομπελίστας Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης, Γιώργος Σεφέρης. Ο Σεφέρης πέθανε το 1971.

1907... γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας της "Ρεβέκκας" Δάφνη ντι Μοριέ. Πολλά από τα έργα της όπως "Τα πουλιά" και το "Jamaica Inn", έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη. Πέθανε το 1989.

1911... γεννιέται ο Λ. Ρον Χάμπαρτ, ο ιδρυτής της Σαϊεντολογίας.

1913… γεννιέται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός.

1913... γεννιέται ο Γουίλιαμ Τζόζεφ Κάσεϊ,, διευθυντής της CIA από το 1981 έως το 1987.

1913... γεννιέται ο Τζιλ Έβανς, μουσικός της τζαζ, γνωστός για τη συνεργασία του με τον Μάιλς Ντέιβις. Πέθανε το 1988.

1914... γεννιέται ο Αμερικανός πυγμάχος Τζο Λιούις, παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών. Στην καριέρα του σημείωσε 68 νίκες και 3 ήττες. Πέθανε το 1981.

1923... γεννιέται ο Τζιμ Τζόουνς, ιδρυτής της αίρεσης "Ναός των Ανθρώπων". Το 1978, ο ίδιος και τα μέλη της αίρεσης αυτοκτόνησαν.

1927... γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Χέρμπερτ Ρος. Μεταξύ άλλων έχει σκηνοθετήσει και την επιτυχία "Ανθισμένες Μανόλιες".

1937... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ρότζερ Ζελάζνι, βραβευμένος με το βραβείο Ουγκώ. Πέθανε το 1995.

1937... γεννιέται ο Καναδός συγγραφέας, Ρος Καριέρ.

1939... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρβει Καϊτέλ, διάσημος για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το "Ρεζερβουάρ Ντογκς", "Πάλπ Φίκτιον" και "Μαθήματα Πιάνου".

1939... γεννιέται ο συνθέτης και τραγουδιστής Νιλ Σεντάκα.

1941... γεννιέται η Αυστριακή ηθοποιός, Σέντα Μπέργκερ. Από τον Φεβρουάριο του 2003 διατελεί πρόεδρος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

1941... γεννιέται ο Λατίνος Ρίτσι Βάλενς, μουσικός της ροκ 'ν' ρολ , δημιουργός του διάσημου "Λα Μπάμπα". Το 1959, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στην Αιόβα μαζί με τους συνάδελφούς του Μπάντι Χόλι και Τζ . Π. Ρίτσαρντσον.

1947... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας του φανταστικού, Στίβεν Ρ. Ντόναλντσον.

1949... γεννιέται στη Ν. Υόρκη η διάσημη σοπράνο Τζούλια Μιχένες.

1950... γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής, Στίβι Γουόντερ. Ο τυφλός εκ γενετής καλλιτέχνης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Γκράμι.

1950... γεννιέται ο βραβευμένος με Γκράμι, Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης, Πίτερ Γκάμπριελ, γνωστός επίσης και για τη συμμετοχή του σε ακτιβιστικά κινήματα.

1950... γεννιέται ο Γουίλιαμ Χολ Μέισι, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός από το ρόλο του στην ταινία "Φάργκο" των αδελφών Κοέν, όπου και προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία του.

1952... γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Βόλφγκανγκ Ριμ, ο οποίος έχει ήδη συνθέσει περίπου 500 έργα

1954... γεννιέται η Βαρόνη Αμος, η πρώτη έγχρωμη που έγινε μέλος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.

1956... γεννιέται η δύο φορές βραβευμένη με Έμμυ Αμερικανίδα ηθοποιός, Ντάνα Γουέλς Ντιλένι.

1960... γεννιέται ο μπασίστας των Ιρλανδών U2, Άνταμ Κλέιτον.

1961... γεννιέται ο Ντένις Ρόντμαν, από τους εκκεντρικότερους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του ΝΒΑ, και ηθοποιός.

1967... γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός και στιχουργός Μπίλι Κόργκαν, ευρύτερα γνωστός ως ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και στιχουργός του συγκροτήματος "The Smashing Pumpkins".




Θάνατοι

1619... πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Ρίτσαρντ Μπέρμπειτζ, σεξπηρικός ηθοποιός και συνιδιοκτήτης του Γκλόουμπ Θίατερ.

1808... πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών, ο Χριστιανός Ζ', βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας.

1884... πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Σάιρους Χολ ΜακΚόρμικ, εφευρέτης της θεριστικής μηχανής.

1901... πεθαίνει ο Μπέντζαμιν Χάρισον, 23ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1906... πεθαίνει η Σούζαν Αντερσον, σουφραζέτα, που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του ανθρώπου και της γυναίκας
.
1916... πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Σόλομ Αλεχάιν, Ρωσοεβραίος συγγραφέας, ο πρώτο που έγραψε παιδική λογοτεχνία στα γίντις. Το διάσημο μιούζικαλ "Ο βιολιστής στη στέγη" βασίζεται σε ήρωα βιβλίων του, τον Τέβιε.

1930... πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Νορβηγός εξερευνητής και επιστήμονας, Φρίντζοφ Νάνσεν. Το 1922 βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης για το σύνολο της προσφοράς του.

1938... πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο Νικολάι Ιβάνοβιτς Μπουκάριν, Σοβιετικός πολιτικός και διανοούμενος. Το 1906 συντάχθηκε με τους Μποσελβίκους και πέντε χρόνια αργότερα εξορίστηκε από τη Ρωσία.

1945... πεθαίνει σε ηλικία 50 ετών ο μουσικός της τζαζ, Τάμπι Χολ, ο οποίος συνεργάστηκε και με τον θρύλο Λουίς Αρμστρονγκ .

1955… πεθαίνει ο Τσάρλι Πάρκερ, αμερικανός σαξοφωνίστας, από τους θεμελιωτές του τζαζιστικού ιδιώματος «μπίμποπ».

1961... πεθαίνει από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 60 ετών, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Γκάρι Κούπερ. Συνολικά προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ και κέρδισε τις δύο, ενώ το 1961 του απενεμήθη και τιμητικό Όσκαρ.

1965... πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών, ο Φαν Στίλιαν Νόλι, Αλβανός επίσκοπος, ποιητής αλλά και πρωθυπουργός της χώρας του για σύντομο χρονικό διάστημα.

1967... πεθαίνει ο σερ Φρανκ Γουόρελ, παίκτης του κρίκετ. Ο πρώην αρχηγός των Δυτικών Ινδιών συμμετείχε σε 51 test matches και σημείωσε 3.860 runs. Προς τιμήν του, το έπαθλο των test matches μεταξύ Δυτικών Ινδιών και Αυστραλίας φέρει το όνομά του.

1975... πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ, το 1961, Γιουγκοσλάβος συγγραφέας Ίβο Αντριτς.

1995... πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Λίον Ντέι, Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ.

1996... πεθαίνει από έμφραγμα στην Πολωνία μετά από εγχείριση μπαϊπάς ο 54χρονος σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι.

1998... πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Γουίλιαμ Ρόναλντ Ράιντ, Καναδός χρυσοχόος, γλύπτης και καλλιτέχνης.

1999... πεθαίνει ο Αμερικανός Γκάρσον Κάνιν, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

1999... πεθαίνει σε ηλικία 97 ετών ο Τζιν Σάραζεν, διάσημος πρωταθλητής του γκολφ.

2005… πεθαίνει η Μορίν Στέιπλετον, βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός. («Οι Κόκκινοι»)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου