12 Μαρτίου

12/3/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1792... η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Ο αξιωματικός της Λάμπρος Κατσώνης διακηρύσσει, πως μόνο με τις δικές τους δυνάμεις θα κατακτήσουν οι Έλληνες την ελευθερία τους.

1822... Νίκη Ελλήνων κατά Τούρκων στη Μονή Δοβράς.

1829... Καταλαμβάνεται απ'τους Έλληνες το Αντίρριο.

1908… Ιδρύεται στην Αθήνα ο «Παμμακεδονικός Σύλλογος» για την υποστήριξη του Μακεδονικού Αγώνα.

1909... όχλος χιλιάδων Οθωμανών επιτίθεται κατά του Έλληνα προξένου στις Σέρρες, του γραμματέα του και του διευθυντή των μονοπωλίων.

1943... Καταστροφή της Τσαρίτσανης απ'τους Ναζί.

1947... ανακοινώνεται το Δόγμα Τρούμαν, που θα θεωρηθεί ο καταλύτης στη προσπάθεια ανάσχεσης του Κομμουνισμού. Το τελευταίο ίσχυσε και στην Ελλάδα και αποτέλεσε την πρώτη τρανή απόδειξη, ότι οι Αμερικανοί διαδέχονται τους Βρετανούς στην προσπάθεια για την κυριαρχία στον πλανήτη.

1950... οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.

1961... ελληνοτουρκική διάσκεψη δημοσιογράφων αρχίζει στη Ρόδο.

1979... η Ελληνική Αστυνομία αρχίζει να εφαρμόζει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα, στρατολογώντας 154 γυναίκες και αποκτώντας καινούργια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

1989... η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.

1992… Η πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στην ιταλική Καλτσεστρούτσι ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), ο αρχηγός της οποίας δηλώνει πως δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της πώλησης όταν θα γίνει κυβέρνηση.

1993... το Μεσατζέρο κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ, νικώντας τη Μεξίκονο Πάρμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση και στην τέταρτη η Μαές Πιλς.

1995... μετά την Κέρκυρα, την Καβάλα και την Αθήνα, το κίνημα των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που διαμαρτύρονται για τη φορολόγησή τους με τα αντικειμενικά κριτήρια εξαπλώνεται στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία.

1995... ο Λάμπρος Παπακώστας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Βαρκελώνη.

1995... ο προπονητής του Πανηλειακού, Αντώνης Γεωργιάδης, τραυματίζεται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και παραμένει για δυο μήνες στην εντατική.

2000... η ομάδα βόλεϊ γυναικών του παναθηναϊκού χάνει με 3-0 από την αντίστοιχη της Περούτζια στον τελικού κυπέλλου κυπελλούχων.

2000... η ομάδα πόλο γυναικών της Γλυφάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας την Σκιφ Μόσχας 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα γυναικών που αποκτά αυτό τον τίτλο.

2005… Ορκίζεται στη Βουλή πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας. Με την είσοδο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν σηκώνονται, ενώ οι βουλευτές του Συνασπισμού αποχωρούν.





Γεγονότα στο κόσμο

515 π.X. ... ολοκληρώνεται η κατασκευή του Ναού της Ιερουσαλήμ.

1365... ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.

1622... ανακηρύσσεται άγιος ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος ίδρυσε το "Τάγμα των Ιησουϊτών".

1664... το Νιου Τζέρσεϊ γίνεται βρετανική αποικία.

1854... η Βρετανία και η Γαλλία συμμαχούν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1888... η πόλη της Νέας Υόρκης ζει τη δριμύτερη χιονοθύελλα στη ιστορία της, η οποία θα κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και θα προκαλέσει υλικές φθορές εκατομμυρίων δολαρίων.

1889... η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε γυάλινα μπουκάλια.

1904... μετά από 30 χρόνια εντατικών εργασιών στον ποταμό Χάντσον, ολοκληρώνεται το τούνελ που έγινε με έξοδα των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

1911... στη Νέα Υόρκη, ο δρ. Φλέτσερ, εταίρος του Ινστιτούτου Ροκφέλερ, ανακαλύπτει την αιτία της παιδικής παράλυσης.

1912... ιδρύεται το σώμα Βρετανίδων Οδηγών.

1912... ο καπετάνιος Άλμπερτ Μπέρι πραγματοποιεί την πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο.

1912... προβάλλεται η δεύτερη κινηματογραφική ταινία της Σάρας Μπερνάρ, με τίτλο "Η Κυρία με τις Καμέλιες".

1913... η Καμπέρα γίνεται πρωτεύουσα της Αυστραλίας.

1921… Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει τη νέα οικονομική πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.

1923... ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ παρουσιάζει το πρώτο φιλμ, που μπορεί να ενσωματώσει ήχο.

1928... στην Καλιφόρνια καταρρέει το φράγμα του St. Francis παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 400 ανθρώπους.

1929... η Όπελ AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, αγοράζεται από την Τζένεραλ Μότορς Κορπορέισον των ΗΠΑ, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.

1930... στην Ινδία, ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά την μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας της επιβολής του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

1933... ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ απευθύνεται για πρώτη φορά, μέσω ραδιοφώνου στον αμερικανικό λαό, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την υποστήριξη στην πολιτική του "New Deal".

1933... ο Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.

1938... γίνεται η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αθλητικού γεγονότος από το BBC. Πρόκειται για τον αγώνα ανάμεσα στο Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη.

1938... ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοινώνει την Ένωση (Anschluss) της Γερμανίας με την Αυστρία.

1940... η Φιλανδία υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προβλέπει άμεση παραχώρηση της φιλανδικής περιοχής Καρέλια στην ΕΣΣΔ.

1942... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ διατάσσει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες, επειδή οι Ιάπωνες έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.

1951... κάνει το ντεμπούτο του στις εφημερίδες των ΗΠΑ, το κόμικ, "Ο Ντένις, ο τρομερός".

1968... ανεξαρτητοποιείται το νησί του Αγίου Μαυρίκιου.

1968... το σάουντρακ της ταινίας, "The Graduate", με τον τίτλο, "Mrs Robinson" κερδίζει το βραβείο Γκράμυ για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς.

1969... ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η Λίντα Ίστμαν, ενώνονται με τα δεσμά του γάμου.

1970... συναντώνται τελικά, μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών, οι ηγέτες των δύο Γερμανιών, ο καγκελάριος Βίλι Μπραντ και ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Βίλι Στοφ.

1971... το τουρκικό καθεστώς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εκτοπίζεται από στρατιωτικούς, που υπόσχονται να αποτρέψουν την εμφύλια σύγκρουση.

1973... η Βρετανία και η Κίνα συμφωνούν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

1983... η Τζέιν Τόρβιλ και ο Κρίστοφερ Ντιν, γνωστοί ως οι "Τζίντζερ Ρότζερς και ο Φρεντ Αστέρ" του καλλιτεχνικού πατινάζ κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Ελσίνκι, λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη βαθμολογία όλων των εποχών για το καλλιτεχνικό μέρος.

1983... στη Ζιμπάμπουε, ο Τζόσουα Νκόμο, πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Μουγκάμπε, αναγκάζεται να εγκαταλείψει εσπευσμένα τη χώρα, καθώς ο τελευταίος διατάσει την αστυνομία να διενεργήσει μαζικές συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης.

1987... το μιούζικαλ "Οι Άθλιοι" κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.

1990... το Ανώτατο Σοβιέτ της Λιθουανίας ανακηρύσσει τη χώρα ανεξάρτητο κράτος.

1991... η αλβανική κυβέρνηση δίνει χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

1992... το Ιράκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το θάνατο 120.000 Ιρακινών εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, λόγω του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

1992... το νησί του Αγίου Μαυρίκιου ανακηρύσσεται σε αυτόνομη δημοκρατία, παραμένοντας μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

1992… ο Γουόρεν Μπίτι και η Ανέτ Μπένινγκ ανακοίνωσαν ότι παντρεύτηκαν, χωρίς να προσδιορίσουν το πότε.

1993... η Νότιος Κορέα αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μείωση των Πυρηνικών Όπλων στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα και αρνείται την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

1993... η Τζάνετ Ρίνο γίνεται η πρώτη γυναίκα στη ιστορία των ΗΠΑ, που ορκίζεται Γενική Εισαγγελέας.

1993... μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων στη Βομβάη της Ινδίας οδηγεί 300 άτομα στο θάνατο και τραυματίζει εκατοντάδες ακόμα.

1994... αποδεικνύεται, πως η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν, ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, ήταν απάτη.

1994... η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί τις πρώτες της γυναίκες ιερείς.

1994... θεαματική απόδραση πραγματοποιούν 900 κρατούμενοι από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ταζούλτ της Αλγερίας.

1995... λήγουν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κοινωνική Ανάπτυξη στη Δανία, με την τραγική διαπίστωση ότι ένα δις άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια.

1996... στην Αυστρία, ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής και πάλι τον καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι.

1996... στο Κουβέιτ, γυναίκες ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες διαφόρων κλάδων πραγματοποιούν διαδήλωση ζητώντας δικαίωμα ψήφου.

1997... στην Ιαπωνία, 21 εργάτες μολύνονται από ραδιενέργεια, στην πυρκαγιά και έκρηξη, που σημειώνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων κοντά στο Τόκιο.

1997... συλλαμβάνεται στο Λος Άντζελες, ο Μικαήλ Μαρκάσεφ με την κατηγορία, ότι πυροβόλησε το 27χρονο γιο του Μπιλ Κόσμπυ, Ένις Κόσμπυ.

1999... η Τσέχικη Δημοκρρατία, η Ουγγαρία και Πολωνία προσχωρούν στο ΝΑΤΟ.

2000... ο πάπας Πάυλος Ιωάννης Β' ζητά συγγνώμη "από όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού".

2002... στο Τέξας η Άντρεα Γιετς καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση, επειδή, έπνιξε τα πέντε παιδιά της, τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.

2003... δολοφονείται στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζις.

2004… Εντεκα εκατομμύρια Ισπανοί (τα τρία, στη Μαδρίτη) διαδηλώνουν εναντίον της τρομοκρατίας, την επομένη του θανάτου διακοσίων και τραυματισμού πάνω από 1.400 στο χτύπημα στα τρένα της ισπανικής πρωτεύουσας.





Γεννήσεις

1613... γεννιέται η Αν Χάιντ, η πρώτη σύζυγος του βασιλιά Τζέιμς Β' της Αγγλίας.

1685... γεννιέται ο Ιρλανδός θεολόγος και φιλόσοφος, Τζορτζ Μπέρκλεϊ, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη του υποκειμενικού ιδεαλισμού, γνωστού ως φιλοσοφίας της αντίληψης. Βασικό ρητό της θεωρίας του ήταν:"να είσαι σημαίνει να γίνεσαι αντιληπτός".

1824... γεννιέται ο Ρώσος φυσικός, Γουστάβος Κίρκοφ, ο οποίος εφηύρε τους ενεργειακούς νόμους Κίρκοφ, που πήραν το όνομά του και χρησιμοποιούνται στη ανάλυση των κυκλωμάτων και στην ηλεκτρική μηχανική.

1863... γεννιέται ο Ιταλός ποιητής, δραματουργός και μυθιστοριογράφος Γκαμπριέλε ντ' Ανούτσιο. Ο Ντ' Ανούτσιο υπήρξε στρατηγός και στέλεχος της κυβέρνησης Μουσολίνι.

1870… γεννιέται ο ποιητής Ιωάννης Γρυπάρης.

1881... γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μουσταφά Κεμάλ, που αποκλήθηκε Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων). Ιδρυτής του σύγχρονου κοσμικού κράτους της Τουρκίας, καθιέρωσε το λατινικό αλφάβητο και κατάργησε το φέσι και τον φερετζέ. Πέθανε το 1938.

1888... γεννιέται ο Ουκρανός χορευτής και χορογράφος, Βάσλαβ Νιζίνσκι.

1896... γεννιέται ο τρίτος πρωθυπουργός του Καναδά, Σερ Τζον Άμποτ.

1912... γεννιέται ο Καναδός ποιητής Ίρβινγκ Λέϊτον.

1921... γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, Άλμπερτ Γκόρντον Μακ Ρέι.

1921... γεννιέται ο ιδρυτής της Φίατ, Τζιοβάνι Ανιέλι.

1922... γεννιέται ο Αμερικανός μπίτνικ συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, γνωστότερος για το έργο του On the Road. Πέθανε το 1967.

1925... γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Χάρυ Χάρισον.

1928... γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ. Από τα γνωστότερα έργα του είναι το "Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" και "Η Ευαίσθητη Ισορροπία".

1938… γεννιέται ο Μάνος Ελευθερίου, στιχουργός.

1946... γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, τιμημένη με Όσκαρ ερμηνείας, Λάιζα Μινέλι, κόρη του σκηνοθέτη Βίνσεντ Μινέλι και της ηθοποιού Τζούντι Γκάρλαντ, αμφότεροι τιμημένοι με Όσκαρ.

1953... γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Καρλ Χίγιασεν, γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα.

1957... γεννιέται ο Αμερικανός μπασίστας, ιδρυτής και βασικός στιχουργός του συγκροτήματος των Iron Maiden, Στιβ Χάρις.

1969... γεννιέται ο Γερμανός μουσικός και κιθαρίστας του συγκροτήματος των Blur, Γκράχαμ Κόξον.

1985... γεννιέται ο Ούγγρος βιολονίστας, Ευγένιος Ορμαντί.






Θάνατοι

604... πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος Α'.

1507... πεθαίνει ο Καρδινάλιος και στρατιωτικός Καίσαρας Βοργίας, γιος του πάπα Αλεξάνδρου ΣΤ' και αδερφός της Λουκρητίας Βοργίας.

1925... πεθαίνει ο ηγέτης των Κινέζων επαναστατών, Σουν Γιατ Σεν. Γνωστός ως ο "πατέρας της σύγχρονης Κίνας". Ο Σεν υπήρξε ιδρυτής του Κουομιντάνγκ, του Εθνικιστικού Κόμματος της Κίνας και πρώτος προσωρινός ηγέτης της Δημοκρατίας της Κίνας (1911 - 1912).

1937... πεθαίνει ο Γάλλος μουσικός και συνθέτης, Τσαρλς Μαρί Γουάιντερ, γνωστός για τη σύνθεση της "Τοκάτα" από την πέμπτη του συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο, που ακούγεται συνήθως στο τέλος της γαμήλιας τελετής.

1955... πεθαίνει ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της Τζαζ, Τσάρλι Πάρκερ.

1984... πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών, ο ρεμπέτης Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης).

1992... πεθαίνει στις ΗΠΑ ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Πίτερ Μπρουκς.

1998... πεθαίνει η Αμερικανή καλλιτέχνης και αγγειοπλάστρια, Μπεατρίς Γουντ, η οποία θεωρείται "Μητέρα του Ντανταϊσμού".

1999... πεθαίνει στο Βερολίνο ο διάσημος βιολονίστας, μαέστρος και δάσκαλος Γεχούντι Μενουχίν σε ηλικία 83 ετών. Είχε δώσει το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία 13 ετών. Μεσουράνησε στη μεγάλη Βρετανία και χρίστηκε ιππότης στα 1965.

2000... πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 76 ετών ο Γιουγκοσλάβος προπονητής, Αλεξάντερ Νικόλιτς. Ήταν για χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της χώρας του κερδίζοντας σε παγκόσμια πρωταθλήματα από το 1963 έως το 1977, δυο χρυσά, δυο αργυρά και δυο χάλκινα μετάλλια. Ως προπονητής της ιταλικής Ιγκνίς Βαρέζε κατέκτησε τρία ιταλικά πρωταθλήματα και δυο κύπελλα καθώς και τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και δυο Διηπειρωτικά Κύπελλα.

2001... πεθαίνει ο Ρόμπερτ Λούντλουμ, συγγραφέας μυθιστορημάτων κατασκοπείας. Κυκλοφορούν περισσότερα από 210 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες.

2002... πεθαίνει, σε ηλικία 69 ετών, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού.

2003... πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, Χάουαρντ Φαστ.

2005… πεθαίνει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (« Να 'τανε το '21...», «Μην μου θυμώνεις μάτια μου», «Το σακάκι μου κι αν στάζει»)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου