20 Απριλίου

20/4/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1925… Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβέρνησης Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως, στους οποίους η κυβέρνηση Κοματά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges.

1926… Ιδρύεται ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, που συμβολίζουν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα, που δεν σβήνει.

1930… Νέος σεισμός σημειώνεται στην περιφέρεια της Κορίνθου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες.

1931… Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

1941… Ανήμερα το Πάσχα, ο στρατηγός Τσολάκογλου και ο Γερμανός στρατηγός Ντρίντριχ υπογράφουν το πρωτόκολλο παράδοσης των Ελλήνων στρατιωτών. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίζεται ο Αλέξανδρος Σακελαρίου, ενώ προσωρινά την πρωθυπουργία διατηρεί ο βασιλιάς Γεώργιος Β'.

1942… Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της παράνομης εφημερίδας του ΕΑΜ "Ελεύθερη Ελλάδα".

1946… Ο Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης σε ηλικία 36 ετών κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60.

1962… Ξεσπούν σοβαρά επεισόδια κατά οπαδών της Ένωσης Κέντρου στην Αθήνα.

1992… Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία.

1992… Η Ελλάδα συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Γεωργία.

1996… Ο 17χρονος Λάμπρος Χούτος γίνεται ο τρίτος Έλληνας που παίζει στο campionato, όταν εμφανίζεται με τη Ρόμα στον αγώνα εναντίον της Νάπολι με σκορ 4-1. Οι δυο, που προηγήθηκαν ήταν ο Κερκυραίος Αλφρέντο Αραγκόνα με 41 αγώνες (1946-52: Μπάρι, Κοσέντσα, Νάπολι, Πρίντιζι) και ο Νίκος Αναστόπουλος με 16 αγώνες (1987-88: Αβελίνο). Τρία χρόνια μετά, ο Χούτος θα μεταγραφεί στον Ολυμπιακό.

1999… Η Ζαλγκίρις Κάουνας κερδίζει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Μονάχου με 87-71 και σταματάει το αήττητο του Ολυμπιακού σε αγώνες εκτός Ελλάδας.

2000… Ο ΠΑΟ νικά στον τελικό του final four της Ευρωλίγκας την Μακάμπι με 73-67 στην Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης







Γεγονότα στο κόσμο

1657… Οι Εβραίοι του Νέου Άμστερνταμ στις αποικίες (κατόπιν Νέα Υόρκη) αποκτούν το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας

1775… Τα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν την πολιορκία της Βοστόνης στα πλαίσια του πολέμου για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

1792… Η επαναστατική Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στον πρώτο εναντίον της ευρωπαϊκό συνασπισμό Αυστρίας, Πρωσίας και Σαρδηνίας. Ο συνασπισμός ηττήθηκε, ενώ το όλο ζήτημα οδήγησε στην εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ και, αργότερα, της Μαρίας Αντουανέτας.

1799… Ο Ναπολέων Β' υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

1861… Ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι παραιτείται από τον ομοσπονδιακό στρατό των ΗΠΑ για να αναλάβει την αρχηγία του ομοσπονδιακού στρατού των Νοτίων στη Βιρτζίνια

1862… Οι Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρντ ολοκληρώνουν τις δοκιμές του τεστ παστερίωσης.

1879… Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.

1887… πρώτος αγώνας αυτοκινήτων γίνεται στο Παρίσι. Νικητής είναι ο κόμης Jules Philippe Albert de Dion με ταχύτητα 37 μίλια / ώρα.

1902… Το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο, ανακάλυψη για την οποία θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

1911… Ο Μεξικανός ηγέτης της επανάστασης Μαντέρο αρνείται ανακωχή και πιέζει τον δικτάτορα Ντίαζ να παραιτηθεί μέσα σε 24 ώρες.

1912… Έργα τέχνης της Αρ Νουβό εκτίθενται στο Παρίσι.

1913… Η διάσημη χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείτε τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ' αόριστο όλες τις εμφανίσεις της.

1914… Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.

1916… Αρχίζει η κατά της Αγγλίας επανάσταση των Ιρλανδών που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921).

1919… Ο βασιλιάς του Μαυροβουνίου Νικόλαος παραιτείται από το θρόνο.

1920… Έναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Λαμβάνουν μέρος 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 κράτη σε 22 αθλήματα. Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1921… Η Βουδαπέστη αναφέρει 1.200 θανάτους από πείνα το Μάρτιο.

1922… Υπογράφεται συμφωνία του Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς σύμφωνα, με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα του ποταμού Μαιάνδρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ της Τουρκίας.

1926… Η Western Electrik και η Warner Bros ανακοινώνουν την δημιουργία του Vitaphone, ενός συστήματος για την προσαρμογή ήχου στις ταινίες κινηματογράφου

1940… Στη Νορβηγία, δύναμη 50.000 ανδρών των Συμμάχων βαδίζουν κατά των Ναζί.

1944… Το NFL νομιμοποιεί το κοουτσάρισμα από τον πάγκο.

1945… Στη γιορτή των γενεθλίων του Χίτλερ, που γίνεται 55 χρόνων, ο Σοβιετικός στρατηγός Ζούκοφ αρχίζει τη διάβαση του ποταμού Οντερ ξεκινώντας τη μάχη του Βερολίνου. Την ίδια μέρα, αρχίζει η γενική επίθεση των συμμάχων, με κατεύθυνση τη Ραγκούν της Βιρμανίας.

1949… Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker κερδίζει την πρώτη του κούρσα ιππεύοντας τον "Shafter" στο Golden Gate Fields στο Albany της Καλιφόρνια.

1953… Στην Κορέα, αρχίζει η ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου. Αφέθηκαν 30 Αμερικανοί στρατιώτες.

1960… Στην Κούβα, χιλιάδες άτομα μετακινούνται από φτωχογειτονιές σε σύγχρονα σπίτια.

1963… Η Ισπανία εκτελεί τον κομμουνιστή ηγέτη Χούλιαν Γκριμάου Γκαρσία, παρά τις εκκλήσεις του σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

1967… Αεροπλάνο των ελβετικών αερογραμμών συντρίβεται στη Λευκωσία της Κύπρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 άτομα.

1968… Αεροπλάνο των νοτιοαφρικανικών γραμμών συντρίβεται στη νοτιοδυτική Αφρική με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 122 άτομα

1968… Το φιλελεύθερο κόμμα του Πιερ Τριντό κερδίζει τις εκλογές στον Καναδά

1969… Στο Μπέλφαστ, οι Βρετανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους μετά την ανατίναξη ενός σταθμού λεωφορείων και εννέα ταχυδρομείων.

1970… Στην Αυστρία, ο σοσιαλδημοκράτης Μπρούνο Κράισκι γίνεται καγκελάριος.

1972… Ο Απόλλων 16 προσεληνώνεται.

1979… Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.

1981… Ο Steve Davis κατακτά τον πρώτο από τους έξι παγκόσμιους τίτλους στο snooker όταν κερδίζει τον Ουαλό Doug Mountjoy με 18-12 στο Crucible Theater του Sheffield.

1982… Βιολόγοι βρίσκουν ζωή να ανθεί πάνω σε ηφαιστειακή ενέργεια και σε βάθος 2,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έξω από τις ακτές της Καλιφόρνιας.

1984… Η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει από το Χονγκ Κονγκ το 1997, οπότε θα το παραδώσει στην Κίνα.

1989… Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Φουλμπράιτ και το Μουσείο Ερμιτάζ στο Λένινγκραντ, είναι μεταξύ αυτών, που τιμούνται με τα βραβεία Ωνάση.

1990… Η Αλβανία εγκαταλείπει σιγά-σιγά την απομόνωση και προετοιμάζει το έδαφος για διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Ε.Ε.

1991… Στο Κουβέιτ, ο πρωθυπουργός Αλ Σαμπάχ ανακοινώνει το σχηματισμό νέας 20μελούς κυβέρνησης, στην οποία τα μέλη της οικογενείας του κατέχουν τα σημαντικότερα υπουργεία.

1994… Στη Γαλλία, ο συνεργάτης των Ναζί, Πολ Τουβιέ, είναι ο πρώτος Γάλλος, που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1995… ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα δεν συμφωνούν για τα πυρηνικά και διακόπτουν τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο.

1995… Αμερικανός αξιωματούχος καταστά σαφές ότι, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι, θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη της Τουρκίας.

1996… Στην Αίγυπτο, η ισλαμική οργάνωση Γκαμάα αλ Ισλαμίγια αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή των 18 Ελλήνων τουριστών.

1998… Αεροπλάνο των γαλλικών αερογραμμών συντρίβεται σε βουνό λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άτομα

1998… Κάνοντας την αυτοκριτική της η γερμανική RAF («Φράξια Κόκκινος Στρατός»), ανακοινώνει ότι παύει το αντάρτικο πόλεων και αυτοδιαλύεται, 21 χρόνια μετά την καταδίκη του εκ των ηγετών της Αντρέα Μπάαντερ.

1999… Δυο πλουσιόπαιδα νεοναζί εισβάλλουν σε σχολείο πλουσίων στο Κολοράντο των ΗΠΑ και σκοτώνουν τουλάχιστον 15 μαθητές και μαθήτριες, πριν αυτοκτονήσουν. Το έκαναν για να «τιμήσουν» τα γενέθλια του Χίτλερ.

1999… Η Μπαρτσελόνα κατακτά το πέμπτο (και τέταρτο συνεχόμενο) Champions League στο χάντμπολ νικώντας στον τελικό την Μπάντελ Ζάγκρεμπ με 29-18.

2000… Ο Charles Barkley κλείνει την 16χρονη καριέρα του με τον αγώνα Huston Rockets- Philadelphia 76ers.

2003… Τα ξημερώματα της 20ης Απριλίου, μερικές ώρες πριν την έναρξη του Grand Prix στην πίστα της Imola στο San Marino, αποβιώνει η μητέρα των αδελφών Schumacher, που είχε υποστεί κίρρωση του ύπατος μετά από ατύχημα μέσα στο σπίτι της. Άυπνοι και ταλαιπωρημένοι οι δύο γιοι της, Michael και Ralf, ξεκινούν και δίνουν ανεπανάληπτες μάχες για τη νίκη, την οποία κατακτά τελικά ο Michael, ενώ είναι και η πρώτη για τον ίδιο το 2003. Ήταν αναμφίβολα, η περισσότερο φορτισμένη συναισθηματικά νίκη, του έξι φορές πλέον, παγκόσμιου πρωταθλητή.







Γεννήσεις

571… γεννιέται ο προφήτης Μωάμεθ.

1808… γεννιέται ο Ναπολέων Γ, αυτοκράτορας της Γαλλίας 1852 - 1870. Μετά την ήττα από τους Πρώσους, εκθρονίστηκε για να εγκαθιδρυθεί η Τρίτη Δημοκρατία.

1845… γεννιέται ο "πατέρας" της σύγχρονης ψυχιατρικής Γάλλος Φιλίπ Πινέλ

1871… γεννιέται ο Κροάτης εφευρέτης Σλάβολαμπ Έντουαρντ Πενκάλα

1889… γεννιέται στην Αυστρία ο Αδόλφος Χίτλερ, ηγέτης του Ναζισμού. Αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945.

1889… γεννιέται ο επιχειρηματίας και υπέρμαχος των κοινωνικών δικαιωμάτων Albert Jean Amateau.

1893… γεννιέται ο Καταλανός σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Χουάν Μιρό [θαν. 25/12/1983]

1893… γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Χάρολντ Λόιντ

1895… γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Εμίλ Κριστιάν

1923… γεννιέται ο Πορτορικανός μουσικός της λάτιν τζαζ Τίτο Πουέντε. [θαν. 31/5/2000]

1941… γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ράιν Ο΄Νιλ

1943… γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Έντι Σέντγουικ, πρωταγωνίστρια ταινιών underground και των πειραματικών φιλμ του βασιλιά της " pop-art", Αντι Γουώρχολ

1949… γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Λανγκ.

1951… γεννιέται ο Αφροαμερικανός τραγουδιστής Λούθερ Βαντρος

1990… γεννιέται συνθέτης Φρεντ Ράιμοντ







Θάνατοι

1314… πεθαίνει ο πάπας Κλήμης Ε'.

1768… πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Τζιοβάτι Καναλέτο.

1769… πεθαίνει ο αρχηγός της ινδιάνικης φυλής Οτάβα, Πόντιακ.

1869… πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Καρλ Λοβε.

1912… πεθαίνει ο συγγραφέαςτου "Δράκουλα" Μπραμ Στόκερ.

1920… πεθαίνει ο μουσικός της τζαζ Τόνι Τζάκσον

1947… πεθαίνει ο βασιλιάς της Δανίας Κριστιάν

1959… πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

1992… πεθαίνει ο Μπένι (Άλφρεντ Χόθορν) Χιλ, άγγλος κωμικός. [γεν. 21/1/1924]

1993… Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας.

1994… πεθαίνει ο Γιώργος Γεννηματάς, από τα ιστορικά στελέχη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του.

1997… πεθαίνει, σε ηλικία 89 ετών ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους.

1999… πεθαίνει ο Νίκος Ρίζος, ηθοποιός. [γεν. 1924]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου