7 Απριλίου

7/4/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1790... Σε ναυμαχία του Λάμπρου Κατσώνη με τους Οθωμανούς ανοιχτά της Άνδρου, ο στόλος του καταστρέφεται. Η λαϊκή σοφία σκαρώνει το σκωπτικό δίστιχο «Αν σ' αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο».

1825... Ηρωικός θάνατος 500 Ελλήνων στο Κρεμμύδι της Πύλου.

1896... ο Λεωνίδας Πύργος ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Νικά στο ξίφος ασκήσεων διδασκάλων το Γάλλο Peronet στο ειδικά διαμορφωμένο Ζάππειο. Τρεις μέρες μετά, ο Σπύρος Λούης θα στεφθεί και αυτός Χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο.

1929... η ΕΠΟ αναγνωρίζει ως πρώτο επίσημο αγώνα της Εθνικής το το ματς Ελλάδα - Ιταλία Β' 1-4 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1958... στην Ελλάδα ανακοινώνεται ότι, στις προσεχείς εκλογές θα διοριστούν για πρώτη φορά και γυναίκες δικαστικοί αντιπρόσωποι.

1968... Ο πρωταθλητής της άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων στην κατηγορία των 75 κιλών στην κίνηση του ντεβελοπέ με 140 κιλά.

1970... δριμεία επίθεση του Διγενή, (Γ. Γρίβας) σε ομιλία του στην Αθήνα, προκαλεί τις αντιδράσεις της κυπριακής Κυβέρνησης.

1995... ανακοινώνονται τα διεθνή βραβεία Ωνάση, τα οποία απονέμονται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, στη Γαλλίδα καθηγήτρια αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, Ζακλίν Ντε Ρομιγί, στον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βαρώτσο, και στον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, Γιορκ Ιμπέργκερ.

1999... η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι φορώντας φανέλες με ζωγραφισμένους στόχους σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό.

2001... στο πόλο ο Ολυμπιακός πετυχαίνει ιστορική νίκη επί της Φερεντσβάρος (9-7) στη Βουδαπέστη και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης, που προκρίνεται στο final four του Champions Cup στο Ντουμπρόβνικ. Στον ημιτελικό της 17ης Μαΐου θα κερδίσει 7-6 την ιταλική Ποζίλιπο, αλλά την επομένη, στον τελικό, θα λυγίσει 8-7 στην παράταση απέναντι στην Γιουγκ Ντουμπρόβνικ.




Γεγονότα στο κόσμο

1348... ιδρύεται στην Πράγα το πανεπιστήμιο Τσαρλς, το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Τσεχία και ένα από τα παλιότερα στην Ευρώπη.

1795... η Γαλλία υιοθετεί το εκατοστόμετρο ως μονάδα μήκους.

1805... ξεκινά η πρώτη χερσαία εξερευνητική αποστολή των ΗΠΑ.

1831... στη Βραζιλία, ο αυτοκράτορας Πέντρο Α' παραιτείται από το θρόνο υπέρ του γιου του.

1856... ιδρύεται στη Νέα Ζηλανδία το Κολέγιο Νέλσον, το πρώτο μη θρησκευτικό σχολείο μέσης εκπαίδευσης της χώρας.

1862... στα πλαίσια του Αμερικανικού Εμφυλίου, τελειώνει με νίκη του συνταγματάρχη Γκραντ η μάχη του Σίλοχ.

1864... ο πρώτος αγώνας Camel Race στην Αμερική γίνεται στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας.

1902... μεγάλη εταιρία πετρελαίου ιδρύεται στο Τέξας των ΗΠΑ.

1906... ξυπνά" ο Βεζούβιος και καταστρέφει με τη λάβα του την Νάπολη.

1914... ο Al McKoy κερδίζει με νοκ άουτ τον George Chip σε 45" κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο στα μεσαία βάρη στον πιο σύντομο καταγεγραμμένο τελικό. Το 1987 το ρεκόρ θα ισοφαρίσει, όταν ο Βρετανός Lloyd Honeygham θα κερδίσει με νοκ άουτ τον Αμερικανό Gene Hatcher.

1919... πρεμιέρα στο Λονδίνο για το συγκρότημα "Original Dixieland Jazz Band", το πρώτο συγκρότημα της τζαζ, που ηχογράφησε δίσκο του.

1919... στο Βέλγιο, 160.000 γυναίκες υπογράφουν μία αίτηση αξιώνοντας καθολικό δικαίωμα ψήφου.

1921... στην Κίνα, η κυβέρνηση της Καντόνας ανακηρύττει την ανεξαρτησία στο Νότο με πρόεδρο τον Σουν Γιατ-Σεν.

1923... Ολοκληρώνεται με επιτυχία στις ΗΠΑ η πρώτη εγχείρηση σε εγκέφαλο, με τοπική αναισθησία.

1927... πρώτη κρατική, τηλεοπτική εκπομπή ήχου και εικόνας, με τη μετάδοση της ομιλίας του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Χούβερ, στην Ουάσινγκτον.

1934... στην Ισπανία, οι αναρχικοί αποπειρώνται να δολοφονήσουν τον βασιλιά Αλφόνσο στη Βαρκελώνη.

1939... στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η ιταλική επέμβαση στην Αλβανία.

1940... ο παιδαγωγός Booker Washington γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός, που απεικονίζεται σε γραμματόσημο των ΗΠΑ.

1943... στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, ο Χίτλερ συναντάται με τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος θέτει επί τάπητος την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, όπου προδιαγραφέται στην Τυνησία η διάλυση των δυνάμεων του Άξονα.

1943... το NFL επιτρέπει τις ελεύθερες αλλαγές, υποχρεώνει τους παίκτες να φορούν κράνος και συνθέτει ένα πρόγραμμα 10 αγώνων για όλες τις ομάδες.

1945... ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, το ιαπωνικό θωρηκτό "Γιαμάτο" βυθίζεται έξω από το λιμάνι της Οκινάουα.

1945... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη βουλιάζουν το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας, το "Yamato".

1948... ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε μια προσπάθεια του ΟΗΕ να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής σε όλο τον κόσμο.

1949... ανεβαίνει στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ "Νότιος Ειρηνικός".

1951... διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά Masters στο μπόουλινγκ, νικητής του οποίου θα ανακηρυχθεί ο Ben Hogan.

1952... η Ισπανία κάνει έκκληση για έλεγχο στη ζώνη της Ταγγέρης.

1953... ο Σουηδός Νταγκ Χάμασκιλντ αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

1954... στη Γαλλία, ο Ντε Γκολ παίρνει, για άλλη μια φορά, θέση εναντίον της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άμυνας.

1954... στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, εκφωνεί τον περίφημο λόγο του για τη "θεωρία του ντόμινο".

1955... οι Fort Wayne κερδίζουν τους Syracuse με 74-71 στην Ιντιανάπολις στον αγώνα με το χαμηλότερο σκορ σε playoffs μετά την εισαγωγή του χρόνου των 24" για σουτ.

1956... το Μαρόκο παύει να είναι ισπανική αποικία.

1959... στο Λος Άλαμος των ΗΠΑ, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναγγέλλει την πρώτη μετατροπή ενέργειας από πυρηνικό αντιδραστήρα απευθείας σε ηλεκτρική.

1960... στο Κέιπ Τάουν, η νοτιοαφρικανική αστυνομία συλλαμβάνει σε επιδρομή 1.000 άτομα.

1961... ο ΟΗΕ καταδικάζει την πολιτική της Νότιας Αφρικής και την πρακτική φυλετικών διακρίσεων στην περιοχή.

1963... ο 23χρονος Jack Nicklaus γίνεται ο νεαρότερος γκόλφερ, που κατακτά το Masters όταν κερδίζει τον Tony Lema.

1963... ο Τίτο ανακηρύσσεται ισόβιος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με ειδικό "Σύνταγμα".

1964... η αμερικανική εταιρία πληροφορικής IBM ανακοινώνει τη δημιουργία μιας γενιάς υπολογιστών με το όνομα S-360.

1968... σκοτώνεται ο Τζιμ Κλαρκ, ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς της Φόρμουλα 1 στο Grand Prix της Γερμανίας, στη βρεγμένη πίστα του Χόκενχαϊμ, τρέχοντας με 150 μίλια την ώρα.

1971... ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπόσχεται να αποσύρει, έως το Δεκέμβριο, άλλους 10.000 στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1979... στο Ιράν, εκτελείται ο πρώην πρωθυπουργός Αμίρ Αμπάς Χοβαϊντά.

1980... οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν και επιβάλουν κυρώσεις, εξαιτίας της υποστήριξης του Χομεϊνί προς τους εισβολείς, που κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

1981... στις Φιλιππίνες, οι ψηφοφόροι εγκρίνουν το νέο Σύνταγμα, το οποίο δίνει εκτεταμένες εξουσίες στον Πρόεδρο Μάρκος.

1982... δολοφονείται ο Αμπέιντ Καρούμε, αντιπρόεδρος της Τανζανίας και κυβερνήτης της Ζανζιβάρης.

1983... γίνεται ο πρώτος διαστημικός περίπατος, διάρκειας 4 ωρών και 10 λεπτών, από τους κοσμοναύτες Στόρι Μουσγκρέιβ και Ντον Πέτερσον.

1983... στην Αίγυπτο ανακαλύπτεται ο αρχαιότερος ανθρώπινος σκελετός, ηλικίας 80.000 ετών.

1985... στο Σουδάν, στρατιωτικοί ηγέτες καταλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία, όταν ο Πρόεδρος Γκάαφαρ ελ-Νιμέιρι έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό.

1989... ο Πρόεδρος της Βραζιλίας παρουσιάζει πρόγραμμα για την προστασία των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

1989... το σοβιετικό υποβρύχιο "Komsomolets" βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς στη Νορβηγία, παρασύροντας στο θάνατο 42 στρατιώτες.

1990... τραγωδία σημειώνεται στη Βόρεια Θάλασσα, όταν το δανέζικο φέρι-μποτ "Σκαντινάβιαν Σταρ" τυλίγεται στις φλόγες, ενώ ταξίδευε από το Όσλο στην Κοπεγχάγη. Από τους 500 επιβαίνοντες, οι 158 χάνουν τη ζωή τους.

1991... στα Τίρανα, 3.000 Αλβανοί προσέρχονται στην ορθόδοξη εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1967, όταν απαγορεύθηκε η άσκηση κάθε θρησκευτικής πρακτικής.

1992... γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Βοσνία, σκοτώνοντας έξι άτομα.

1993... στην Ιταλία, αποφυλακίζεται, ύστερα από 17 χρόνια, ο ιδρυτής των Ερυθρών Ταξιαρχών, Ρενάτο Κούρτσιο, επωφελούμενος από το καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, που του παραχωρήθηκε.

1993... το Συμβούλιο Ασφαλείας τάσσεται υπέρ της ένταξης της Δημοκρατίας των Σκοπίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την προσωρινή ονομασία της ''Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας''.

1994... οι Πρόεδροι της Ρουάντας και του Μπουρούντι, Χαμπιαριμάνα και Νταριαμίρα, σκοτώνονται, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, προερχόμενοι από ειρηνευτικές συνομιλίες, καταρρίπτεται από πύραυλο. Την επόμενη μέρα ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα.

1996... αρχίζει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία το 1992.

1997... στις ΗΠΑ, το βραβείο δημοσιογραφίας Πούλιτζερ απονέμεται στον Τζον Τζέιμς των Νιου Γιορκ Τάιμς, για τα ρεπορτάζ του από το Αφγανιστάν.

2000... ξεκινά η διαστημική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, με το όνομα "Mars Odyssey", που είχε στόχο να εξερευνήσει την ύπαρξη νερού και την ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη.

2000... ο 31χρονος επιθετικός του Ιράν και της Χέρτα Βερολίνου Ali Daei ανακηρύσσεται "Καλύτερος Παίκτης του 1999 στην Ασία" στην τελετή των ετησίων βραβείων της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

2001... 16 άνθρωποι σκοτώνονται, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Μ- 17 των ΗΠΑ συντρίβεται σε βουνό του νοτίου Βιετνάμ.



Γεννήσεις

1770... γεννιέται ο Βρετανός ποιητής, Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ.

1772... γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Σαρλ Φουριέ.

1891... γεννιέται ο "πατέρας" των παιχνιδιών Lego, Όλε Κρίστιανσεν.

1897... γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος, Γουόλτερ Γουίνσελ, "πατέρας" του κουτσομπολιού στις στήλες των εφημερίδων.

1915... γεννιέται η Ελεονόρα Φάγκαν, η οποία αργότερα ως Μπίλι Χάλιντεϊ θα τραγουδήσει τα Μπλουζ.

1920... γεννιέται ο συνθέτης Ραβί Σανκάρ, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της Ινδίας.

1922... γεννιέται ο Απόστολος Καλδάρας, συνθέτης.

1924... γεννιέται ο Αυστριακός λογοτέχνης, Γιόχαν Μάριο Σίμελ.

1928... γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέιμς Γκάρνερ.

1939... γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα, γνωστός από τις επιτυχίες "Νονός", "Αποκάλυψη Τώρα" και "Δράκουλας".

1944... γεννιέται ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

1954... γεννιέται ο Γερμανός άσσος του ποδοσφαίρου, Τόνι Ντόσερτ.

1954... γεννιέται ο Τσάκι Τσαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τσαν Κονγκ Σανγκ, πρωταγωνιστής των ταινιών καράτε.

1964... γεννιέται ο αστέρας του Χόλιγουντ, Ράσελ Κρόου.

1969... γεννιέται συμβολικά το Διαδίκτυο, με τη δημιουργία του συστήματος RFC.




Θάνατοι

1614... πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστότερος ως Ελ Γκρέκο.

1824... πεθαίνει στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι ο φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Λόρδος Μπάιρον.

1858... πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης, Αντόνιο Ντιαμπέλι, ένα έργο του οποίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μπετόβεν.

1917... πεθαίνει ο Σπυρίδων Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου σε στίχους του Κωστή Παλαμά.

1947... πεθαίνει ο Χένρι Φορντ, ιδρυτής της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας.

1961... πεθαίνει η Μαριάν Τζόρνταν, πρωταγωνίστρια σε ένα από τα μακροβιότερα ραδιοφωνικά σόου των ΗΠΑ, με τίτλο "Fibber Mc Gee and Molly".

1992... πεθαίνει ο Αντώνης Τρίτσης, πολιτικός που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ως αθλητής στίβου του Παναθηναϊκού διακρίθηκε στο ύψος και το δέκαθλο.

1997... πεθαίνει ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκεόργι Στεπάνοβιτς Σόνιν, μέλος της διαστημικής αποστολής "Σογιούζ 6".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου