2 Μαΐου

2/5/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1919… Με ρίγη ενθουσιασμού, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και κανονιοβολισμούς δίνεται η διαταγή της άμεσης αναχώρησης του ελληνικού στρατού για τη Σμύρνη.

1969… Παρανάλωμα του πυρός γίνεται το κέντρο της Ξάνθης, όπου δύο άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φλόγες του ξενοδοχείου "Αθήναι", ενώ οκτώ καταστήματα καταστρέφονται ολοσχερώς.

1972… Η ελληνική χούντα συλλαμβάνει μεγάλο αριθμό φοιτητών.

1977... Το βραβείο Λένιν για την ειρήνη, ανώτατη τιμητική διάκριση της Σοβιετικής Ένωσης, απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο.

1979… Επεισόδια αναρχικών σημειώνονται κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στο χώρο του Πολυτεχνείου.

1992… Την αλληλεγγύη της προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό, εκφράζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν τη δημοκρατία των Σκοπίων μόνο με μία ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.




Γεγονότα στο κόσμο

1568… Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκοτίας, δραπετεύει από το Λοχ Λέβεν.

1808… Οι πολίτες της Μαδρίτης επαναστατούν εναντίον της γαλλικής κυριαρχίας.

1885… Ιδρύεται η Ελεύθερη Πολιτεία του Κογκό από το Λεοπόλδο Β' του Βελγίου.

1889… Ο Μενελίκ ο Β, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας υπογράφει συνθήκη ομόνοιας με την Ιταλία η οποία δίνει στη χώρα του τον έλεγχο της Εριθέας.

1900… Ο βασιλιάς Όσκαρ Β' της Σουηδίας δηλώνει ότι, η χώρα του τάσσεται στο πλευρό της Αγγλίας στα πλαίσια του πολέμου με τους Μπόερς, στη Νότια Αφρική.

1920… Ο πρώτος αγώνας του εθνικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ των Αφρομερικανών λαμβάνει χώρα στην Ινδιανάπολη.

1920… Η τουρκική αντιπροσωπεία επιφυλάσσεται να απαντήσει στους Συμμάχους για τη συνθήκη, αφού μελετήσει τους όρους της ειρήνης.

1924… Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Κούλιτζ απαγορεύει την πώληση όπλων σε κουβανούς επαναστάτες.

1926… Οι ΗΠΑ εισβάλουν στη Νικαράγουα.

1933… Για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια αναφέρεται ότι, εθεάθη το τέρας του Λόχνες.

1933… Στη Γερμανία, ο Χίτλερ διατάζει την κατάληψη των γραφείων των συνδικάτων, τη δήμευση της περιουσίας των εργατικών οργανισμών και τη σύλληψη πολλών συνδικαλιστικών στελεχών.

1939… Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Βιέννη, ο αριθμός των Εβραίων έχει περιοριστεί σε 80.000.

1940... Ματαιώνονται οριστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λόγω των πολεμικών γεγονότων. Αρχικά ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο και στη συνέχεια στο Ελσίνκι.

1945… Η Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει "την πτώση" του Βερολίνου, ενώ τα γερμανικά στρατεύματα παραδίδονται στην Ιταλία. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.

1949… Ο Άρθουρ Μίλερ κερδίζει βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό έργο του "Ο Θάνατος του Εμποράκου".

1951… Το Συμβούλιο Ευρώπης κάνει δεκτή τη Γερμανία ως πλήρες μέλος της.

1952… Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο αεροπλάνο τύπου τζετ, που θα εξυπηρετούσε εμπορικούς σκοπούς.

1952… Στο Θιβέτ, ο Λάμα Πάντσεν, ηλικίας 15 ετών, αναλαμβάνει την εξουσία με την υποστήριξη της Κίνας.

1953… Δυο ξαδέλφια ανακηρύσσονται βασιλιάδες στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για τον Φαϊζάλ Β' του Ιράκ και τον Χουσεΐν της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν κοινή χασιμιτική καταγωγή.

1954… Ολοκληρώνεται η Συνδιάσκεψη της Ασίας με την έκκληση για ειρήνη στην Ινδοκίνα και τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, ενώ καταδικάζεται η αποικιοκρατία.

1955… Ο Τένεσι Ουίλιαμς κερδίζει το Πούλιτζερ για το έργο του "Η λυσσασμένη γάτα".

1961… Στο Λάος, η ανακωχή σταματά τις μάχες στην κρίσιμη ζώνη.

1965… Τίθεται σε τροχιά και λειτουργία ο ''Early Bird'', ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, που μεταδίδει εικόνες τηλεοράσεως. Η μετάδοση γίνεται σε 24 χώρες.

1969… Το μεγαλοπρεπές πλοίο Κουίν Ελίζαμπεθ ΙΙ ξεκινά το παρθενικό του ταξίδι για τη Νέα Υόρκη.

1970… Η Νταιάν Κραμπ γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ, που παίρνει μέρος στο Κεντάκι Ντέρμπι.

1974… σαν σήμερα ο Στίβεν Σπίλμπεργκ άρχισε τα γυρίσματα της ταινίας "Τα Σαγόνια του Καρχαρία". Το εξαιρετικά επιτυχημένο εμπορικά θρίλερ βραβεύτηκε με Οσκαρ Μουσικής Επένδυσης, Μοντάζ, και Ηχου, ενώ ήταν υποψήφιο και στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας.

1980… Ο πάπας Ιωάννης-Παύλος Β' αρχίζει περιοδεία στην Αφρική.

1980… Το τραγούδι των Pink Floyd "Another Brick in Wall" απαγορεύεται στη Νότιο Αφρική του Απαρτχάιντ.

1982… Κατά τον πόλεμο των νησιών Φώκλαντ το υποβρύχιο του βρετανικού ναυτικού "HMS Conqueror" βυθίζει το αργεντίνικο καταδρομικό "Στρατηγός Μπελγκράνο".

1986… Ανοίγει στο Βανκούβερ, στη βρετανική Κολούμπια και στον Καναδά η παγκόσμια έκθεση μεταφορών κι επικοινωνιών.

1988… Ολοκληρώνεται η κατασκευή του τελευταίου Μπόινγκ, Β-1 Lancer.

1989… Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ζητά από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της ΟΑΠ, που μιλά για καταστροφή του Ισραήλ.

1990… Στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη η Ιντερπόλ ψάχνει τις αρχαιότητες, που εκλάπησαν από το μουσείο της Κορίνθου.

1991… Στην Πορτογαλία, επιτυγχάνεται συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ της αριστερής κυβέρνησης της Αγκόλας και της δεξιάς οργάνωσης των ανταρτών UNITA, ύστερα από 16χρονο εμφύλιο πόλεμο.

1993… Συγκλονισμένη η γαλλική γνώμη πληροφορείται την αυτοκτονία του Πιερ Μπερεγκοβουά. Τον τελευταίο καιρό ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν σε μεγάλη ψυχολογική πίεση, λόγω των επιθέσεων που είχε δεχθεί για συμμετοχή του σε οικονομικό σκάνδαλο. το 1993... με επιτυχία στέφεται η Διάσκεψη των Αθηνών για τη Βοσνία, με την υπογραφή του ειρηνευτικού σχεδίου Βανς-Οουεν.

1994… Ο δρ. Κερβοκιάν, επονομαζόμενος και "Δδ. Θάνατος", κρίνεται αθώος για τη μέθοδο ευθανασίας που εφάρμοσε.

1994… Η ΟΑΠ εξουσιοδοτεί τον Γιάσερ Αραφάτ να υπογράψει τη συμφωνία αυτονομίας των Παλαιστινίων.

1994… Στη Βοσνία, δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι σκοτώνονται από έκρηξη νάρκης.

1995… Στην Ιταλία αρχίζει η δίκη του αρχηγού της Μαφίας Σαλβατόρε Τότο Ριίνα, που κατηγορείται για τη δολοφονία του δικαστή Φαλκόνε, το 1992.

1995… Στο Βατικανό, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β', σε επιστολή του προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αναφέρει ότι το σχίσμα είναι λάθος και καλεί τους πιστούς σε συναδέλφωση.

1996… Στα Τίρανα της Αλβανίας, ανοίγει το πρώτο Χρηματιστήριο στην ιστορία της χώρας.

1997… Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία, Τόνι Μπλερ, γίνεται πρωθυπουργός της Αγγλίας μετά από 18 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών. Στα 44 του ο Μπλερ είναι ο νεότερος Βρετανός πρωθυπουργός των τελευταίων 185 ετών.

1998… Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1999… Η Φεράρι κερδίζει το Γκράντ Πρι της Ίμολα μετά από 16 χρόνια (1983, Πάτρικ Ταμπεϊ) με οδηγό τον Μίκαελ Σουμάχερ στην πίστα που φέρει το όνομα του ιδρυτή της Εντζο Φεράρι.

1999… Στον 62ο γύρο του πρωταθλήματος Ιντι Καρς στην πίστα Λόους Μότορ Σπίντγουεϊ στο Κόνκορντ της Βόρειας Καρολίνας, τα αυτοκίνητα των Σταν Γουατλες και Τζον Πολ Τζούνιορς συγκρούονται και τυλίγονται στις φλόγες. Από τα κομμάτια που πετάγονται στην κερκίδα σκοτώνονται 3 θεατές. Ο αγώνας 208 γύρων διακόπτεται.

1999… Ο Ισπανός διαιτητής Αντόνιο Λόπεζ Νιέτο μοιράζει 16 κίτρινες κάρτες στον αγώνα Ατλέτικ Μπιλμπάο- Ατλέτικο Μαδρίτης, στον οποίο σημειώνονται μόνο 33 φάουλ, δηλ. μια κάρτα ανά δεύτερο φάουλ.

1999… Η εκκλησία της Σκοτίας αναγκάζεται να μεταφέρει δύο ώρες νωρίτερα τις απογευματινές λειτουργίες για να μην συμπίπτουν με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Sky Sports.

1999… Ο Αργεντινός επιθετικός Σέρτζιο Γκαλβαν γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σημειώνει 5 γκολ σε έναν αγώνα στο κολομβιανό πρωτάθλημα, στον αγώνα Όνσε Κάλβας- Αμέρικα (6-0)

1999… Ο μπακ του αμερικανικού φούτμπολ Τζον Ελγουεϊ, γνωστός στο ευρύ κοινό ως "The Magnificent 7" ανακοινώνει την αποχώρησή του.

1999… Με τη μεσολάβηση του μαύρου πάστορα, Τζέσε Τζάκσον, ο πρόεδρος της Σερβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς ελευθερώνει τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους πεζοναύτες που κρατούνταν από τις 31 Μαρτίου.

2000… Ο πιλότος της Φόρμουλα 1 Ντέιβιντ Κουλθαρντ γλιτώνει από βέβαιο θάνατο όταν το ιδιωτικό τζετ στο οποίο επιβαίνει παρουσιάζει μηχανική βλάβη, πέφτει στο αεροδρόμιο της Λυών στη Γαλλία και πιάνει φωτιά.

2001... αυτοκτονεί σε ηλικία 55 ετών ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής της Σιένα και της Εθνικής Ιταλίας, Ενρίκο Μποβόνε.

2006… Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ανακοινώνει την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.




Γεννήσεις

1660... γεννιέται ο Ιταλός μπαρόκ συνθέτης, Αλεσάντρο Σκαρλάτι, διάσημος για τις όπερες, που συνέθεσε.

1729... γεννιέται η Αικατερίνη Β' της Ρωσίας. (Μεγάλη Αικατερίνη). Η προσπάθειά της να καρπωθεί τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στοίχισε στους Ελληνες τα «Ορλοφικά» και τις σφαγές που ακολούθησαν. Πέθανε το 1796.

1772... γεννιέται ο Νοβάλις. φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρίντριχ Λέοπολντ Μπάρον Φον Χάρντενμπεργκ, γερμανός ποιητής και συγγραφέας. [θαν. 25/3/1801]

1881... γεννιέται ο Ρώσος πολιτικός, Αλεξάντερ Καρένσκι.

1885... γεννιέται η Αμερικανίδα κοσμικογράφος, πασίγνωστη για τη φαρμακερή της γλώσσα, Χέντα Χόπερ.

1886... γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκοτφριντ Μπεν.

1890... γεννιέται ο συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, Έντουαρντ Έλμερ Σμιθ.

1892... γεννιέται ο "Κόκκινος Βαρόνος". Ο Γερμανός πιλότος Μάφρεντ φον Ριχτόφεν, ο οποίος πήρε την επωνυμία ο "Άσος των άσων" κερδίζοντας 80 αερομαχίες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1895... γεννιέται ο Αμερικανός στιχουργός Λόρεντζ Χαρτ, που μαζί με τον Ρίτασρντ Ρότζερς συνέγραψαν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μπρόντγουέι.

1903... γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός παιδίατρος δρ. Μπέντζαμιν Σποκ, το βιβλίο του οποίου "Baby and Child Car", είναι ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλλερ όλων των εποχών, με το οποίο μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά. Το επαναστατικό του μήνυμα στις μητέρες ήταν "Γνωρίζετε περισσότερα απ' αυτά, που νομίζετε". Όταν σπούδαζε παιδιατρική στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ήταν ποδηλάτης και μάλιστα υπήρξε χρυσός ολυμπιονίκης στους Αγώνες του 1924.

1904... γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Μπινγκ Κρόσμπυ.

1921... γεννιέται ο Ινδός σκηνοθέτης, Σατιαγίτ Ρέι.

1924... γεννιέται ο Αφροαμερικανός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, Τζέιμς Μπόλντουϊν.

1927... γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας του ροκ εν ρολ, Λινς Οουρέι.

1927... γεννιέται ο ιταλικής καταγωγής μποξέρ Κέρμεν Μπαζίλιο.

1936... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Έντζελμπερτ Χάμπερντινκ.

1942... γεννιέται ο πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

1946... γεννιέται η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Λέσλι Γκορ.

1946... γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Σάτσετ, διάσημος για την ερμηνεία του ήρωα της Αγκάθα Κρίστι, Ηρακλή Πουαρό στη μικρή οθόνη.

1955... γεννιέται η διάσημη σχεδιάστρια μόδα και αδερφή του Τζιάνι Βερσάστε, Ντονατέλα Βερσάτσε.

1975... γεννιέται ο διάσημος Βρετανός ποδοσφαιριστής και άσος του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ.

1985... γεννιέται η χρυσή Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2002, Σάρα Χαγκς.




Θάνατοι

373... πεθαίνει ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Αθανάσιος.

1519... πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Ντα Βίντσι ήταν ένας πραγματικός άνθρωπος της Αναγέννησης και ασχολήθηκε επίσης με την ιατρική, τη μηχανολογία και της αρχιτεκτονικής.

1819... πεθαίνει η Βρετανίδα ζωγράφος Μέρι Μόουζερ, μια από τις σημαντικότερες του 18ου αιώνα.

1857... πεθαίνει ο Γάλλος δραματουργός, ποιητής και μυθιστοριογράφος, Αλφρέντ ντε Μισέ.

1864... πεθαίνει ο Ιταλός σύνθεση της όπερας Τζάκομο Μαγιερμπίρ.

1934... πεθαίνει ο Γερμανός καγκελάριος, Πολ φον Χίντενμπουργκ.

1957… πεθαίνει ο διαβόητος Αμερικανός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Τζο Μακ Κάρθι. Ως επικεφαλής της «Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων», είχε από το 1947 μετατρέψει τον αντικομμουνισμό σε όργανο προσωπικής του προβολής και τη ρουφιανιά σε επιστήμη. Οι μέθοδοί του αποδοκιμάστηκαν από τη Γερουσία στα 1954. Είχε γεννηθεί το 1900.

1964... πεθαίνει η Νάνσι Αστορ, που το 1919 εξελέγη πρώτη γυναίκα βουλευτής της Βρετανίας.

1972… πεθαίνει ο Έντγκαρ Χούβερ, σε ηλικία 77 ετών, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) επί 48 συνεχή χρόνια.

1999... πεθαίνει ο Oliver Reed κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Ridley Scott "The Gladiator". Η ανάπλαση του προσώπου του ηθοποιού στοίχισε στο σκηνοθέτη 3.000.000 δολάρια.

2001... πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Μανόλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

2002... πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός και ιδιοφυΐα στην προσπέλαση κωδικών Γουίλαμ Τόμας Τιουτ, η συμβολή του οποίου υπήρξε σημαντική κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην αποκρυπτογράφηση μυστικών κωδικών των Γερμανών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου