10 Φεβρουαρίου

10/2/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1828… ο Ιμπραήμ καταστρέφει την Τριπολιτσά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του '21

1891... είκοσι επτά διακεκριμένα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ιδρύουν τον Πανελλήνιο υλοποιώντας μια ιδέα του Νικολάου Κοτσελόπουλου.

1911... συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ έντονες είναι οι παραστάσεις της Ελλάδας προς την Υψηλή Πύλη.

1913... ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού επισκέπτεται το πολεμικό μέτωπο της Ηπείρου, επανέρχεται στην Αθήνα.

1921... ευνοϊκά είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο Κεμάλ εξακολουθεί τις απειλές για επανάληψη του αγώνα.

1941... ιταλικά βομβαρδιστικά προξενούν σοβαρές ζημιές στον παλαιοχριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

1947... τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη συνθήκη των Παρισίων.

1949... απαγορεύεται η αναχώρηση πολιτών από την Αττική, χωρίς τις σχετικές άδειες των Αρχών.

1981... έξι εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε φλεγόμενο πλοίο στην Ελευσίνα.

1990... με απόφαση των τριών κατηγόρων βουλευτών, ζητείται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, κατηγορουμένου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1991... ο αγώνας Ολυμπιακός- Αθηναϊκός διακόπτεται στο 88ο λεπτό, όταν οπαδοί των ερυθρολεύκων εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης του σκορ (2-2 από 2-0) εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, κυνηγώντας τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους παίκτες του αντιπάλου. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση 2 βαθμών.

1991... τη βομβαρδισμένη Βαγδάτη, επισκέπτεται ο δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης, που ανακοινώνει στο δήμαρχο της πόλης την πρωτοβουλία του για σύγκληση ενός φόρουμ δημάρχων των ιστορικών πόλεων Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου.

1992… συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.

1993... τμήμα μουσικού οργάνου, αλεξανδρινής εφεύρεσης, ανακαλύπτεται στο Δίον της Πιερίας.

1997... τα Κρατικά Βραβεία κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες "Σφαγή του Κόκορα" του Πάντζη, "Καβάφης" του Σμαραγδή και "Terra Incognita" του Τυπάλδου.

1998... σκοτώνεται σε τροχαίο ο νεαρός αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελπίδων Παναγιώτης Κατσούρης, την παραμονή του αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ- Ξάνθη.





Γεγονότα στο κόσμο

1258... Μογγόλοι εισβολείς κατακαίουν την Βαγδάτη σκοτώνοντας 10.000 πολίτες.

1519... αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το άγνωστο Μεξικό ο Ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ, όπου έμελλε να καταστρέψει τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ατζέκων.

1634... και όμως, κινείται!", ψιθυρίζει ο Γαλιλαίος, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, γέρος και ανήμπορος απαρνιέται ως αιρετική και λαθεμένη την θεωρία του και δέχεται ότι, η γη είναι ακίνητη και επίπεδη.

1763... τελειώνει ο επταετής πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Ινδίας, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού, από την Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

1837... σκοτώνεται σε ηλικία 38 ετών μονομαχώντας με τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του ο Αλεξάντερ Πούσκιν, σε ηλικία 38 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ποιητές του 19ου αιώνα. Μεταξύ των έργων του είναι και η ιστορική τραγωδία "Μπόρις Γκουντούνοφ".

1840... η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύεται τον πρίγκιπα Αλμπέρτο.

1862... ο ποιητής Dante Gabriel Rossetti βρήκε στο σπίτι του, το πτώμα της γυναίκας του μετά από υπερβολική δόση λαβδάνου.

1863... ο Alonson Crane ανακαλύπτει τον πυροσβεστήρα.

1863... οι παγκοσμίου φήμης νάνοι, Tom Thumb και Lavinia Warren, παντρεύονται στην Νέα Υόρκη.

1887... για πρώτη φορά o Αμερικανός ηθοποιός, Nathaniel Carr Goodwin, ερμηνεύει δυο ρόλους την ίδια ημέρα σε δυο διαφορετικές πόλεις.

1901... ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστροουγγαρίας αναγνωρίζει την τουρκική κυριαρχία.

1920... νέο εθνικιστικό στράτευμα συγκροτείται στην Τουρκία υπό την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ, για να αντιταχθεί στην έξωση των Τούρκων από την Ευρώπη.

1920... στο San Francisco, διαδηλωτές λεηλατούν το θέατρο SUN, διαμαρτυρόμενοι για τη ταινία, που απεικόνιζε την φτώχεια των Ιρλανδών.

1920... το 75% των κατοίκων της Νέας Σιλεσίας ψηφίζει για προσάρτηση στη Δανία.

1931... το Νέο Δελχί ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ινδίας.

1932... η Ιαπωνία αποστέλλει 20.000 άνδρες προκειμένου να ενισχύσει τα στρατεύματά της στην επίθεση κατά της Σαγκάη.

1933... ο Primo Carnera κερδίζει με νοκ άουτ τον Ernie Schaaf στον 13ο γύρο στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι θεατές και ο Τύπος κατηγορούν ότι, ο αγώνας ήταν στημένος αλλά λίγο αργότερα ο Schaaf πεθαίνει λόγω της δυνατής γροθιάς του Carnera

1933... ο Χίτλερ κηρύττει το τέλος του μαρξισμού.

1937... στο Μεξικό αποφασίζεται η άρση του καθολικισμού στη Βέρα Κρουζ.

1939... αρχίζουν στο Λονδίνο, οι εργασίες της διάσκεψης για το Παλαιστινιακό.

1941... το Λονδίνο διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Βουκουρέστι.

1942... απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον αμερικανό μπαντ-λίντερ Γκλεν Μίλλερ για την επιτυχία του "Chattanooga Choo Choo".

1943... στην Ινδία, ο Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισή του.

1943... το Μανιφέστο του Λαού στην Αλγερία κάνει λόγο για την ισότητα και την αυτοδιάθεση.

1952... 50 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των φυλετικών συγκρούσεων στην Περσία.

1953... για πρώτη φορά από την ισχύ των πολεμικών επανορθώσεων, τρένο φορτωμένο με κάρβουνο περνάει τα γερμανογαλλικά σύνορα, χωρίς να υποβληθεί σε τελωνειακό έλεγχο.

1958... η μπαλάντα "Don't" του Elvis Presley, έγινε το ένατο Νο1 τραγούδι του.

1960... στρατιωτικό δικαστήριο στην Κούβα καταδικάζει 104 κυβερνητικούς αντικαθεστωτικούς στη μεγαλύτερη μαζική δίκη, που έγινε ποτέ στην χώρα

1962... ανταλλάσσεται στο Βερολίνο με τον πράκτορα της KGB Ρούντολφ Αμπελ ο Αμερικανός πιλότος Φράνσις Γκάρι Πάουερς, του οποίου το κατασκοπευτικό U-2 καταρρίφθηκε πάνω από τη Σοβιετική Ένωση. Παρέμεινε στη φυλακή δύο χρόνια.

1962... ο διευθυντής ορχήστρας Γκλεν Μίλερ παίρνει τον πρώτο χρυσό δίσκο όταν το άλμπουμ του "Chatanooga Choo Choo" πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα

1989... εκλέγεται στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος, ο αφροαμερικανός Ronald H. Brown.

1989... ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πάλης παραδέχεται στο δικαστήριο ότι, η επαγγελματική πάλη είναι επίδειξη και όχι άθλημα.

1989... παρουσιάζονται στην Αίγυπτο, με επισημότητα πέντε αγάλματα του 13ου και 14ου αιώνα π.Χ., που ανακαλύφθηκαν στο ιερό του Λούξορ.

1991... υπέρ της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας, ψηφίζει η πλειοψηφία των πολιτών της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1992... η Bonny Blair γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στα 500μ speed skating σε 2 συνεχόμενες Ολυμπιάδες.

1992... ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, δηλώνει ότι, η κυβέρνηση δεν θα λογοκρίνει πλέον περιοδικά και εφημερίδες.

1992... στη Γερμανία, ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών δηλώνει ότι, 40.000 Γερμανοί είναι νεοναζί και ότι, τα 2/3 αυτών προέρχονται από την πρώην Ανατολική Γερμανία.

1993... ο Ραούφ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας δύο κρατών στην Κύπρο και απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου.

1994... Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφωνούν για την έκταση της Ιεριχούς, ενώ ακόμα εκκρεμεί μια συνολική συμφωνία.

1994... στην Ιταλία, συμμαχούν πριν από τις εκλογές η αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά με το νεοϊδρυθέν κόμμα του Μπερλουσκόνι, "Φόρτσα Ιτάλια".

1995... η Ουάσινγκτον Ποστ γράφει ότι, 9.000 άτομα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποβλήθηκαν σε πειράματα ραδιενέργειας από το υπουργείο Ενέργειας και την Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

1995... στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Σεντίγιο διατάσει τη σύλληψη του ηγέτη των ανταρτών της Τσιάπας, Κομαντάντε Μάρκος, καθώς και άλλων στελεχών του ανταρτικού κινήματος για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων εξεγέρσεων.

1996... γράφεται ιστορία στο σκάκι, όταν για πρώτη φορά ένας υπολογιστής της IBM ο "Deep Blue", νικάει τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ.

1996... ο IRA αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκρηξη στο Λονδίνο, από την οποία σκοτώνεται ένας άνθρωπος.

1998... η πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Πέγκι Φλέμινγκ υποβάλλεται σε επιτυχή εγχείρηση καρκίνου του μαστού.

2002... ο Πέντραγκ Στογιάκοβιτς γίνεται ο πρώτος ξένος (Σερβοέλληνας), που κατακτά τίτλο σε διαγωνισμό του ΝΒΑ All star weekend κερδίζοντας τον διαγωνισμό τρίποντων.





Γεννήσεις

1890... γεννιέται ο Ρώσος λογοτέχνης Μπόρις Πάστερνακ, συγγραφέας του μυθιστορήματος "Δρ Ζιβάγκο".

1898... γεννιέται ο Γερμανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Μπέρτολτ Μπρεχτ. Έργα του "Η Όπερα της Πεντάρας", "Μάνα Κουράγιο" κ.α

1920… γεννιέται ο Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του «Η χαρά του σεξ» έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60.

1930... γεννιέται ο ηθοποιός Ρόμπερτ Βάγκνερ, γνωστός από την επιτυχημένη σειρά "Χαρτ και Χαρτ". Ο Βάγκνερ υπήρξε σύζυγος της αδικοχαμένης σταρ Νάταλι Γουντ.

1935… γεννιέται ο Θόδωρος Αντωνίου, διεθνούς φήμης έλληνας συνθέτης.

1950... γεννιέται ο Αμερικανός πολυολυμπιονίκης στην κολύμβηση Μαρκ Σπιτς. Έχει κερδίσει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς: 2 το 1968 και 7 το 1972.




Θάνατοι

1755… πεθαίνει ο Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου.

1913... πεθαίνει από μηνιγγίτιδα ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Στοκχόλμης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας ενώ υπηρετούσε στο μέτωπο ως λοχίας. Ο Τσικλητήρας, δεν είχε δεχτεί ειδική αντιμετώπιση και είχε πάει στην πρώτη γραμμή, λίγους μήνες μετά την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς, όπου είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φόρας με 3.37 μ.

1923... πεθαίνει στο Μόναχο ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, ο πατέρας των ακτίνων Χ, σε ηλικία 77 ετών. Είχε τιμηθεί με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Φυσικής, το 1901.

1975... πεθαίνει ο Νίκος Καββαδίας, ποιητής και ναυτικός. («Μαραμπού», «Πούσι», «Τραβέρσο» και το πεζό «Βάρδια»)

1992... πεθαίνει ο συγγραφέας Άλεξ Χάλεϊ σε ηλικία 70 ετών στο Σιθάτλ των ΗΠΑ από καρδιακή προσβολή.

1999... πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Πέτρος Παναγιωταράκος, το Νο 12 του Παναθηναϊκού και αρχηγός των Κολοκυθά, Πολίτη, Κυρίτση, Ιορδανίδη, Βασιλακόπουλου. Στις 14/11/1962 έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (70-81) και συμπλήρωσε 54 συμμετοχές με 404 πόντους

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου